ندای روشن / امروز جمعه ۱۱آذر ماه ۱۴۰۱، ماموران امنیتی در شهرهای کوهچنار، مشهد، جوانرود، تهران، شهرقدس(قلعه حسن خان)، اهواز، اصفهان، عباس آباد مازندران، دستکم ۲۰ تن از شهروندان را بازداشت کردند. همچنین، دوازده، شهروند بازداشت شده در میرجاوه، مشهد، بندر انزلی، پاوه، تهران، بطور بلاتکلیف در حبس بسر می برند. از سوی دیگر، چهار شهروند بازداشت شده در کرمانشاه، تهران، مشهد، ارومیه و کرمانشاه، پس از اتمام مراحل بازجویی و تفهیم اتهام آزاد شدند.
طی روزهای اخیر، مریم طهماسبی، امیرحسین آتش، عمران ولدی، جلیل سلیمانی، کیومرث – (نام خانوادگی نامشخص)، مسعود قربانی، محمد وفایی، علیرضا چابکرو، عارف (بریدوف) جنتیان، علی برقبانی، امیررضا حسینی، ۹شهروند با هویت نامشخص، توسط نیروهای امنیتی در استانهای فارس، خراسان رضوی، کردستان، استان البرز، خوزستان، اصفهان و مازندران، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند. همچنین، هادی رجبی زاده، سجاد جلایری، پیمان ریگی، راشد ریگی، ولی الله آقاجانی(مهران مافان)، قهرمان کریمی، ایلیا موگویی، مهدی فدایی، هادی بهبهانی، مجتبی رسولی، محمد عزیزی و میلاد شاطرانی، شهروندان بازداشت شده در استانهای سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی، گیلان، کرمانشاه و تهران، بطور بلاتکلیف در بازداشت بسر می برند. از سوی دیگر، علی منصوری، میثم شیرینی، امیرحسین مهرانجو و مهدی شکی مشهدی، چهار شهروند بازداشتی شده در استانهای کرمانشاه، تهران، خراسان رضوی و آذربایجان غربی، پس از اتمام بازجوئی ها با تودیع وثیقه آزاد شدند.
براساس این گزارش، امروز جمعه ۱۱ آذر ماه ۱۴۰۱، هادی رجبی زاده و سجاد جلایری، دو شهروند بازداشت شده در جريان اعتراضات سراسری در شهر مشهد مرکز استان خراسان رضوی، بطور بلاتکلیف در بازداشت بسر می برند.
یک منبع مطلع در این خصوص گفت:”علیرغم گذشت بیش از ۲ ماه از تاریخ بازداشت این ۲ نفر اما به وضعیت حقوقی پرونده آنها رسیدگی نشده و در حال حاضر تحت فشارهای روحی و روانی شدید قرار دارند و بازجویان اداره اطلاعات در صدد پرونده سازی برای هادی رجبی زاده و سجاد جلایری هستند.”
لازم به ذکر است، هادی رجبی زاده و سجاد جلایری، در تاریخ ۲ مهر ماه ۱۴۰۱، در جریان برگزاری اعتراضات سراسری در شهر مشهد بازداشت شدند.
در خبری دیگر، روز سه شنبه ۲۴ آبان ماه ۱۴۰۱، مریم طهماسبی، شهروند ساکن شهرستان کوهچنار از توابع استان فارس، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و در حال حاضر بطور بلاتکلیف در بازداست بسر می برد.
یک منبع مطلع نزدیک به خانواده مریم طهماسبی به حقوق بشر در ایران گفت:“بازداشت مریم توسط اطلاعات سپاه و در مسیر بازگشت از محل کار به منزل صورت گرفته است. پس از بازداشت هم به دلیل ابتلا به بیماری تنفسی بعد از ۳ روز نگهداری در بازداشتگاه اطلاعات سپاه به زندان عادل آباد شیراز منتقل شد.”
تا لحظه تنظیم این خبر، از دلایل بازداشت و اتهمات مطروحه علیه شهروند اطلاعی در دست نیست.
در خبری دیگر، امروز جمعه ۱۱ آذر ماه ۱۴۰۱، ولی الله آقاجانی (مهران مافان)، از بازداشت شدگان اعتراضات مردمی در شهرستان بندر انزلی بطور بلاتکلیف در حبس بسر می برد و با توجه به مشکلات عدیده ای که وی به لحاظ جسمی دارد به پرونده اش رسیدگی نمی شود.
یک منبع نزدیک به خانواده ولی الله آقاجانی گفت:”مهران با توجه به اینکه به لحاظ جسمانی با قطع عضو مواجه است نگهداری وی در محیط زندان و بازداشتگاه مصادیق بارز شکنجه است و ما چندین مرحله به دادسرای عمومی و انقلاب انزلی مراجعه کردیم اما بازپرس پرونده و اداره اطلاعات مانع آزادی وی هستند.”
همچنین، روز شنبه ۵ آذر ۱۴۰۱، عارف جنتیان، فعال فضای مجازی، ساکن تهران، در پی یورش نیروهای امنیتی به منزل پدری وی پس از تفتیش و منزل و توقیف برخی لوازم شخصی وی بازداشت و در حال حاضر در زندان اوین بسر می برد.
برادر عارف جنتیان با انتشار مطلبی در صفحه شخصی خود نوشت: “شنبه ۵ آذر ۱۴۰۱، مأموران امنیتی در غیاب پدرم وارد منزل شده و پس از بازرسی خانه و ضبط وسائل الکترونیکی برادرم عارف جنتیان، او را به مکانی نامعلوم منتقل میکنند. او در تماسی که با ما داشت گفته که اکنون در زندان اوین است.”
لازم به اشاره است، عارف جنتیان، با نام مستعار (بریدوف) در شبکه های اجتماعی از جمله توئیتر در خصوص موضوعات ورزشی فعالیت می کرد.
در خبری دیگر، روز یکشنبه ۵ آذر ماه ۱۴۰۱، سید امیررضا حسینی، ساکن شهرقدس(قلعه حسنخان)، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.
یک منبع نزدیک به خانواده امیررضا حسینی به حقوق بشر در ایران گفت: “امیررضا در اعتراضات دانشجویان دانشگاه آزاد شهرقدس توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده است.”
در ادامه نیز، روز جمعه ۳ آذر ماه ۱۴۰۱، علی برقبانی، بازیگر تئاتر و سینما، ساکن استان تهران توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.
از مصادیق حقوقی منتسب شده به علی برقبانی اطلاعی در دست نیست اما وی در حال حاضر در زندان تهران بزرگ بسر می برد.
در خبری دیگر، امروز جمعه ۱۱ آذر ماه ۱۴۰۱، مهدی فدایی، هادی بهبهانی، مجتبی رسولی، محمد عزیزی و میلاد شاطرانی، پنج تن از شهروندان بازداشت شده در تهران و در جریان برگزاری اعتراضات سراسری بطور بلاتکلیف در حبس بسر می برند و به پرونده آنها رسیدگی نشده است.
تا لحظه تنظیم این گزارش، به وضعیت حقوقی پرونده این افراد رسیدگی نشده است.
لازم به ذکر است، جملگی این پنج شهروند تحت بازداشت از جمله فعالان محیط زیست در رسته دفاع از حقوق حیوانات هستند.
جملگی این افراد در تاریخ ۴ آبان ماه ۱۴۰۱، در جریان برگراری اعتراضات توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.
وبسایت عصر ایران هم در خبری اعلام کرد؛ طی روزهای گذشته، ۹ تن از شهروندان ساکن عباس آباد از توابع استان مازندران توسط نیروهای امنیتی با اتهام (لیدری اغتشاشان) بازداشت شدند.
در این گزارش به نقل از سید جعفر ساداتی، معاون فرهنگی اجتماعی فرماندهی انتظامی استان مازندران آمده است:”۹ نفر از عاملان اصلی تحرکاتی که ضمن تحریک افکار عمومی در فضای مجازی اقدام به ایجاد راهبندان، انسداد جاده ها و پرتاب کوکتل مولوتف به سمت مردم و ماموران می کردند، شناسایی شدند.”
معاون فرهنگی اجتماعی فرماندهی انتظامی استان مازندران همچنین مدعی شد: “این افراد که با مقاصد تحریک افکار عمومی و برهم زدن امنیت عمومی در آن شهرستان فعالیت می کردند به شعار نویسی، ارسال فیلم و محتوا به شبکه های مجازی و کانال های معاند و آشوب های خیابانی اعتراف کردند.”
وبسایت حال وش در خبری اعلام کرد، روز دوشنبه ۱۸ مهر ماه ۱۴۰۱، پیمان ریگی و راشد ریگی، ساکن شهرستان میرجاوه از توابع استان سیستان و بلوچستان، پس لز بازداشت توسط ماموران امنیتی به بازداشتگاه اداره اطلاعات زاهدان مرکز این استان منتقل شدند.
براساس اعلام یک منبع مطلع:”اتهام منتسب شده به پیمان ریگی و راشد ریگی حضور در اعتراضات سراسری عنوان شده و با توجه به پیگیریهای خانواده این افراد از آزادی آنها ممانعت بعمل آمده است.”
کانال تلگرامی دانشجویان متحد نیز در خبری اعلام کرد؛ روز شنبه ۳۰ مهر ماه ۱۴۰۱، امیرحسین آتش، دانشجوی رشته ادبیات در دانشگاه خیام شهر مشهد مرکز استان خراسان رضوی، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.
براساس این گزارش، علیرغم گذشت ۴۲ روز از تاریخ بازداشت امیرحسین آتش، اما وی بطور بلاتکلیف در بازداشت بسر می برد.
از مصادیق حقوقی اتهامات و نام ارگان امنیتی پرونده وی اطلاعی در دست نیست.
شورای صنفی دانشگاههای کشور در خبری اعلام کرد؛ روز سهشنبه ۲۴ آبان ماه۱۴۰۱، محمد وفایی، اهل روستای میغان شهرستان شاهرود، دانشجوی مقطع کارشناسی در رشته مجسمه سازی در دانشکده هنر دانشگاه تهران، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و در حال حاضر بطور بلاتکلیف در زندان تهران بزرگ بسر می برد.
با احتساب امروز جمعه ۱۷ روز از تاریخ بازداشت محمد وفایی می گذرد.
براساس این گزارش، بازداشت محمد وفایی، در محدوده خوابگاه دانشجویی رهساز توسط نیروهای امنیتی صورت گرفته است.
در خبری دیگر، روز شنبه ۲۸ آبان ماه ۱۴۰۱، امیررضا حسینی، دانشجوی رشته حسابداری در دانشگاه آزاد واحد شهر قدس)قلعه حسن خان)، از توابع استان البرز، در جریان برگزاری اعتراضات دانشجویی در این مرکز آموزش عالی توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.
تا این لحظه از وضعیت و نام ارگان بازداشت کننده و مصادیق حقوقی اتهامات امیررضا حسینی اطلاع دقیقی در دست نیست.
همچنین، روز یکشنبه ۱۵ آبان ماه ۱۴۰۱، علیرضا چابکرو، دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد در رشته مکانیک در دانشگاه چمران، واقع در اهواز مرکز استان خوزستان، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.
تا این لحظه از وضعیت حقوقی و نام ارگان بازداشت کننده علیرضا چابکرو اطلاع دقیقی در دست نیست.
در ادامه نیز، امروز جمعه ۱۱ آذر ماه ۱۴۰۱، ایلیا موگویی، دانشجوی رشته مکانیک در دانشگاه آزاد واحد تهران شمال و از بازداشت شدگان اعتراضات دانشجویان، علیرغم گذشت ۳۷ روز بطور بلاتکلیف در حبس بسر می برد.
این دانشجوی بازداشتی در حال حاضر در زندان تهران تهران بزرگ بطور بلاتکلیف محبوس و از حقوق اولیه یک متهم نیز محروم است.
لازم به اشاره است، ایلیا موگویی، در تاریخ ۴ آبان ماه ۱۴۰۱، در جریان برگزاری تجمع درون دانشگاهی در محوطه دانشگاه آزاد واحد تهران شمال، پس از خروج از این مرکز آموزش عالی توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.
وبسایت کُردپا هم اعلام کرد؛ طی روزهای اخیر، عمران ولدی، جلیل سلیمانی و کیومرث – نام خانوادگی نامشخص، ساکن شهرستان جوانرود از توابع استان کرمانشاه، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند.
همچنین، طی روزهای اخیر، مسعود قربانی، اهل شهرستان کامیاران از توابع استان کردستان و دانشجوی دانشگاه صنعتی شریف در تهران از سوی نیروهای امنیتی بازداشت و در حال حاضر در زندان اوین بسر می برد.
از مصادیق حقوقی اتهامات، نام ارگان بازداشت کننده و مصادیق حقوقی اتهامات منتسب شده به مسعود قربانی اطلاعی در دست نیست.
در خبری دیگر، طی روزهای اخیر، قرار بازداشتِ قهرمان کریمی، وکیل دادگستری، محبوس در بازداشتگاه یکی از ارگانهای امنیتی شهرستان پاوه از توابع استان کرمانشاه به مدت ۱ ماه دیگر تمدید شد.
لازم به ذکر است، قهرمان کریمی، اویل آبان ماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی در شهرستان پاوه بازداشت شد.
از سوی دیگر، روز سه شنبه ۸ آذر ماه ۱۴۰۱، میثم شیرینی، ساکن ارومیه و از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری پس از اتمام بازجوئی ها و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه به مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان آزاد شد.
از مصادیق حقوقی اتهام تفهیم شده به میثم شیرینی اطلاعی در دسترس نیست اما برخی منابع اعلام کردند وی از بایت (اقدام علیه امنیت ملی) و (اخلال در نظم عمومی از طریق سر دادن شعارهای هنجارشکنانه) مورد تفهیم اتهام قرار گرفته است.
لازم به اشاره است، میثم شیرینی، در تاریخ ۲۵ آبان ماه ۱۴۰۱، در جریان برگزاری اعتراضات سراسری در ارومیه مرکز استان آذربایجان غربی توام با ضرب و شتم و ارعاب توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بود.
همچنین، روز جمعه ۴ آذر ماه ۱۴۰۱، مهدی شکی مشهدی، ساکن مشهد مرکز استان خراسان رضوی، پس از اتمام بازجوئی ها و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه ای به مبلغ ۲ میلیارد تومان آزاد شد.
یک منبع مطلع در تشریح اتهامات تفهیم شده به مهدی شکی مشهدی به حقوق بشر در ایران گفت:”اتهامات وی (توهین به رهبری)، (همکاری با احزاب و گروههای معاند نظام)، (حضور در اغتشاشات به قصد تشویش اذهان عمومی و برهم نظام) عنوان شده است.”
لازم به ذکر است، مهدی شکی، در تاریخ ۱۶ مهر ماه ۱۴۰۱، در جریان برگزاری اعتراضات سراسری در محدوده پارک ملت شهر مشهد مرکز استان خراسان رضوی بازداشت شده بود.
کانال تلگرامی دانشجویان متحد نیز اعلام کرد؛ طی روزهای اخیر، امیرحسین مهرانجو، دانشجوی مقطع کارشناسی در رشته کامپیوتر در دانشگاه رازی استان کرمانشاه پس از طی مراحل بازجوئی آزاد شد.
از چگونگی آزادی و میزان وثیقه و یا قرار کفالت احتمالی تودیع شده برای آزادی امیرحسین مهرانجو اطلاعی در دست نیست.
لازم به ذکر است، امیرحسین مهرانجو، در تاریخ ۲۴ آبان ماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی در استان کرمانشاه بازداشت شده بود.
شورای صنفی دانشگاههای کشور نیز در خبری اعلام کرد؛ روز پنجشنبه ۱۰ آذر ماه ۱۴۰۱، علی منصوری، دانشجوی مقطع کارشناسی در رشته فیزیک، ورودی سال ۱۳۹۸ در دانشگاه علم و صنعت تهران، پس از اتمام بازجوئی ها آزاد شد.
از چگونگی آزادی و میزان وثیقه احتمالی تودیع شده برای آزادی علی منصوری اطلاعی در دست نیست.
لازم به ذکر است، علی منصوری، در تاریخ ۲۶ آبان ماه ۱۴۰۱، در تهران توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بود.
از زمان اعلام خبر جان باختن مهسا (ژینا) امینی، دختر ۲۲ ساله، اهل شهرستان سقز در بازداشتگاه پلیس امنیت نیروی انتظامی در تهران، اعتراضات گسترده ای در خصوص عملکرد گشت ارشاد در مدارس، دانشگاهها و شهرهای مختلف کشور در جریان است.
در تاریخ ۳۱ شهریور ماه ۱۴۰۱، سازمان عفو بین الملل نیز با انتشار بیانیه ای، نسبت به سرکوب خشونت بار این اعتراضات واکنش نشان داد و از جامعه جهانی خواستار اقدام فوری برای مقابله با حکومت ایران شد.
دررابطه با اعتراضات سراسری شهریور-مهر ۱۴۰۱
بازداشت مهسا امینی زن جوان ۲۲ ساله به جرم بدحجابی توسط پلیس امنیت اخلاقی و سپس جان باختن او در زمان بازداشت به موج گسترده ای از اعتراضات سراسری در ایران دامن زد. معترضان با شعار محوری “زن، زندگی، آزادی” در اعتراض به عملکرد، قوانین و ساختار حکومت معترض به خیابانها آمدند.
سرکوب آزادی بیان، عقیده و اندیشه ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است که بر حق افراد بر انتشار آزادانه افکار و عقاید و نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی تاکید می کند. در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون نیز مورد تاکید شده است. عدم امکان دسترسی به وکیل برای متهم از جمله موارد ناقض اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. همچنین، برخورداری افراد از حق روند دادرسی عادلانه از جمله حقوق سلب نشدنی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است. اعتراف گیری توام با ارعاب و تهدید، ناقض در ماده ۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۷ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی و مصداق بارز شکنجه است.