طی روزهای اخیر، محمد ملانوری، احسان کریمی، قهرمان کریمی، ماهان گچپزان، ارغوان وثوق انصاری، مسعود بیرانوند، رئوف بی نیاز، آیدا ماندگاری و سجاد هاشمی نژاد، توسط نیروهای امنیتی در استانهای تهران، لرستان، کرمانشاه، بوشهر و اصفهان، بازداشت شدند. همچنین، طی روزهای اخیر، علی مقصودی و محمد نژاد، پس از سپری کردن دوران بازجویی و تفهیم اتهام به ترتیب با سپردن تعهد کتبی و تودیع وثیقه ای به مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان آزاد شدند.
براساس این گزارش، روز شنبه ۳۰ مهر ماه ۱۴۰۱، ارغوان وثوق انصاری، شاعر و فعال ادبی، ساکن تهران در پی یورش نیروهای امنیتی بازداشت شد.
یک منبع مطلع در گفتگو با حقوق بشر در ایران در خصوص بازداشت ارغوان وثوق انصاری اعلام کرد:”ماموران امنیتی در حالی که خانم وثوق انصاری در پس یورش ماموران به خانه اش پس از تفتیش و توقیف برخی وسائل شخصی سپس وی را بازداشت کرده و به مکان نامعلومی منتقل کردند.”
تا لحظه تنظیم این گزارش، از مکان نگهداری، مصادیق حقوقی اتهامات و نام ارگان بازداشت کننده ارغوان وثوق انصاری اطلاعی در دست نیست.
همچنین، روز شنبه ۷ آبان ماه ۱۴۰۱، رئوف بی نیاز – متولد: ۱۳۸۱ و آیدا ماندگاری – متولد: ۱۳۷۳، دو شهروند ساکن بندرعباس مرکز استان بوشهر، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.
براساس این گزارش، بازداشت رئوف بی نیاز در پی یورش ماموران امنیتی به محل سکونت وی صورت گرفته است. همچنین، بازداشت آیدا ماندگاری، در حالی که وی در منزل یکی از دوستان خود بود صورت گرفته است.
تا این لحظه از مکان نگهداری و اتهامات مطروحه بر علیه آیدا ماندگاری و رئوف بی نیاز، اطلاعی در دست نیست.
در خبری دیگر، روز شنبه ۷ آبان ماه ۱۴۰۱، مسعود بیرانوند، اهل استان لرستان، ساکن شهرستان بروجرد، در جریان برگزاری اعتراضات سراسری در این شهرستان توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.
تا لحظه تنظیم این خبر از مصادیق حقوقی اتهامات منتسب شده به مسعود بیرانوند اطلاعی در دست نیست.
در ادامه همچنین، شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان کشور اعلام کرد؛ روز شنبه ۳۰ مهر ماه ۱۴۰۱، سجاد هاشمی نژاد، معلم، ساکن شهر شیراز مرکز استان فارس توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
تا لحظه تنظیم این خبر، از مکان نگهداری، علت بازداشت و مصادیق اتهامات مطروحه بر علیه سجاد هاشمی نژاد اطلاعی در دست نیست.
شورای صنفی دانشگاههای کشور هم با انتشار اخباری اعلام کرد؛ امروز یکشنبه ۸ آبان ماه ۱۴۰۱، ماهیان گچپزان عیدگاهی، دبیر شورای صنفی دانشکده روانشناسی دانشگاه تهران، پس از منع ورود به دانشگاه توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
تا لحظه تنظیم این خبر از مکان نگهداری و وضعیت ماهان گچپزان اطلاعی در دسترس نیست.
همچنین، روز سه شنبه ۳ آبان ماه ۱۴۰۱، احسان کریمی، دانشجوی رشته معماری در دانشگاه آزاد واحد خوراسگان اصفهان، در پی یورش نیروهای امنیتی به محل سکونت وی پس از تفتیش منزل و توقیف برخی لوازم شخصی اش بازداشت شد.
تا این لحظه از نام ارگان بازداشت کننده، مکان نگهداری و مصادیق اتهامات مطروحه بر علیه احسان کریمی اطلاعی در دسترس نیست.
شورای صنفی دانشگاههای کشور در ادامه نیز اعلام کرد؛ در ساعات پایانی شنبه ۷ آبان ماه ۱۴۰۱، محمد ملانوری، دانش آموخته در مقطع کارشناسی ارشد در رشته سیاست گذاری در دانشگاه تهران و دانشجوی مقطع دکترا در رشته اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف، در پی یورش نیروهای امنیتی به منزل وی پس از تفتیش منزل و توقیف برخی لوازم از قبیل گوشی تلفن همراه و لپ تاپ، سپس بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
بازداشت محمد ملانوری در حالی صورت گرفته که این دانشجو، پیش تر هم با منع ورود به دانشگاه صنعتی شریف، مواجه و پس از اعتراض توسط ماموران امنیتی بازداشت و پس چند ساعت آزاد شده بود.
تا لحظه تنظیم این خبر، از مکان نگهداری، اتهامات مطروحه و نام ارگان بازداشت کننده محمد ملانوری اطلاعی در دست نیست.
وبسایت کُردپا هم اعلام کرد؛ روز شنبه ۷ آبان ماه ۱۴۰۱، قهرمان کریمی، وکیل دادگستری، ساکن شهرستان پاوه از توابع استان کرمانشاه، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.
تا این لحظه از علت بازداشت و مصادیق حقوقی اتهاماتی که منجر به بازداشت قهرمان کریمی شده اطلاعی در دست نیست.
بازداشت قهرمان کریمی در حالی صورت گرفته که در تاریخ ۲۰ مهر ماه ۱۴۰۱، نگین محمودی، همسر وی پس از احضار به شعبه بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان پاوه با دستور قضایی بازداشت و به زندان دیزل آباد کرمانشاه منتقل شد.
در خبری دیگر، طی روزهای اخیر، علی مقصودی، اهل استان زنجان، پس از طی مراحل بازجوئی و تفهیم اتهام با سپردن تعهد کتبی از زندان صفرآباد زنجان آزاد شد.
علیرغم تفهیم اتهام و آزادی علی مقصودی با تودیع وثیقه اما از مصادیق اتهامات وی اطلاعی در دست نیست.
علی مقصودی، در تاریخ ۳۱ شهریور ماه ۱۴۰۱، در جریان برگزاری اعتراضات سراسری توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بود.
امروز یکشنبه ۸ آبان ماه ۱۴۰۱، محمد نژاد، دانشجوی رشته هوافضا در دانشگاه صنعتی شریف، محبوس و بلاتکلیف در زندان تهران بزرگ پس از اتمام مراحل بازجویی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه ای به مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان آزاد شد.
علیرغمآزادی محمد نژاد با تودیع وثیقه اما از اتهام تفهیم شده به وی اطلاعی در دسترس نیست.
لازم به ذکر است، محمد نژاد، در تاریخ ۳۰ شهریور ماه ۱۴۰۱، در جریان اعتراضات سراسری توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به زندان تهران بزرگ منتقل شده بود.
از زمان اعلام خبر جان باختن مهسا (ژینا) امینی، دختر ۲۲ ساله، اهل شهرستان سقز در بازداشتگاه پلیس امنیت نیروی انتظامی در تهران، اعتراضات گسترده ای در خصوص عملکرد گشت ارشاد در مدارس، دانشگاهها و شهرهای مختلف کشور در جریان است.
در تاریخ ۳۱ شهریور ماه ۱۴۰۱، سازمان عفو بین الملل نیز با انتشار بیانیه ای، نسبت به سرکوب خشونت بار این اعتراضات واکنش نشان داد و از جامعه جهانی خواستار اقدام فوری برای مقابله با حکومت ایران شد.
سرکوب آزادی بیان، عقیده و اندیشه ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است که بر حق افراد بر انتشار آزادانه افکار و عقاید و نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی تاکید می کند. در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون نیز مورد تاکید شده است. عدم امکان دسترسی به وکیل برای متهم از جمله موارد ناقض اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. همچنین، برخورداری افراد از حق روند دادرسی عادلانه از جمله حقوق سلب نشدنی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است. اعتراف گیری توام با ارعاب و تهدید، ناقض در ماده ۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۷ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی و مصداق بارز شکنجه است.