ندای روشن حقوق بشر ایران« حرکتی جهت آگاهی وعدالت درایران»

Afghanistan
سرپرست و نویسنده, روشن

۱۴۰۱ آبان ۸, یکشنبه

چهل‌وچهارمین روز اعتراضات؛ دختری به نام پارمیس



ندای روشن / اعتراضات سراسری در ایران درحالی برای چهل‌و‌چهارمین شب متوالی ادامه یافت، که یک کودک دیگر این‌بار در «ایران‌شهر» در سیستان‌وبلوچستان، پس از ضرب‌وشتم ماموران امنیتی، کشته شده است. خبرگزاری «حال‌وش» و «کمپین فعالان بلوچ» که به موارد نقض حقوق بشر در بلوچستان می‌پردازند، نام این دختر را «پارمیس همنوا» اعلام کرده و نوشته‌اند که او دانش‌آموز سال سوم مدرسه متوسطه اول «پروین اعتصامی» در ایران‌شهر بوده، و در پی حمله نیروهای امنیتی به دبیرستان‌شان و دیدن کتاب‌های او که تصویر خمینی از آن کنده شده بوده، مورد ضرب‌و‌شتم ماموران قرار گرفته است. 
یک منبع مطلع» گفته‌ است که او در روز ۳آبان در مدرسه، در پی ضرب‌وشتم شدید از ناحیه سر، دچار خونریزی بینی شده بوده و با انتقال به بیمارستان، یک روز بعد در بیمارستان «ایران» این شهر، جان باخته‌است. بنابر گزارش «حال‌وش»، پس از جان‌باختن این دختر نوجوان، خانواده و دوستان او تهدید شده‌اند که موضوع را رسانه‌ای نکنند.

همزمان، دانشجویان در ده‌ها دانشگاه ایران، تجمعات خود را ادامه داده‌اند. گزارش شاهدان عینی از دانشگاه آزاد تهران شمال، حاکی از ضرب‌وشتم شدید دانشجویان توسط نیروهای بسیج و لباس‌شخصی با چوب پرچم، باتوم و پرتاب گاز اشک‌آور است. اخباری از زخمی شدن چندین دانشجوی دانشگاه آزاد تهران شمال، و بازداشت ده‌ها نفر از آن‌ها منتشر شده است.

همچنین «توماج صالحی»، خواننده رپ و فعال مخالف جمهوری اسلامی، که در هفته‌های گذشته در کنار معترضان ایستاده بود، صبح روز یکشنبه۸آبان‌، در استان چهارمحال‌وبختیاری بازداشت شد. 

چهل‌وچهارمین روز اعتراضات مردم چگونه گذشت؟

***

دانشگاه، سنگر آزادی است
بعد از اینکه در شامگاه شنبه۷آبان، نیروهای امنیتی و لباس شخصی، دانشجویان معترض در دانشکده فنی دانشگاه تهران، دانشگاه آزاد مشهد، دانشگاه سوهانک و خوابگاه امیرکبیر دانشگاه اراک را محاصره کردند، از ساعات اولیه صبح، تجمعات اعتراضی و تحصن دانشجویان در ده‌ها دانشگاه‌ها ایران از سر گرفته شد.

براساس گزارش شاهدان عینی، تصاویر و ویدیوهایی که از دانشگاه آزاد واحد تهران شمال منتشر شده، ضرب‌وشتم دانشجویان در این دانشگاه، بسیار شدید بوده است. 

یکی از دانشجویان این دانشگاه که در منطقه حکیمیه در شمال شرق تهران واقع است، به «ایران‌وایر» می‌گوید: «روز گذشته تجمع اعتراضی موفقی توسط دانشجویان معترض در محوطه دانشگاه برگزار شد. امروز (یکشنبه) مشخص بود که دانشجویان بسیجی از قبل برنامه دارند. وقتی تجمع توسط معترضان که تعدادشان ده‌ها برابر دانشجویان بسیجی بود، شروع شد، در ابتدا فضا آرام بود و تحریک‌ها از سمت دانشجویان بسیجی شروع شد. ریاست دانشگاه اول سخنرانی می‌کرد تا فضا را کنترل کند، اما دانشجویان از هر دو طرف سخنرانی‌ او را قطع می‌کردند. فضا متشنج بود و دانشجویان معترض شعار می‌دادند. به دانشجویان بسیجی، نیروهای لباس شخصی هم اضافه شد. ما بسیاری از آن‌ها را می‌شناختیم و می‌دانستیم با نیروهای خارج از دانشگاه در ارتباط هستند. آن‌ها به چوب و چماق مسلح بودند.»

او که به سختی از محوطه دانشگاه فرار کرده، می‌گوید: «درگیری از وقتی شروع شد که از سمت بسیجی‌ها و لباس شخصی‌ها شلیک هوایی صورت گرفت. نیروهای یگان‌ویژه بیرون دانشگاه جمع شدند، درگیری بود و از شعار و فحش رسید به درگیری فیزیکی. ده‌ها نفر از دانشجویان به ضرب چوب و چماق زخمی شدند. همین بسیجی‌ها و لباس شخصی‌ها اقدام به بازداشت دانشجویان کردند. بازداشتی‌ها را به ساختمان مدیریت بردند و نگه داشتند. بچه‌ها به خانواده‌هایشان خبر دادند و بسیاری از آن‌ها مقابل دانشگاه جمع شده بودند. فضای آخرالزمانی در دانشگاه شده بود. گاز اشک‌آور می‌زدند، بسیجی‌ها و لباس‌شخصی‌ها بچه‌های دانشجو را کتک می‌زدند و بازداشت می‌کردند. گاز اشک‌آور هم بچه‌ها را پراکنده می‌کرد. تعدادی از بچه‌ها در همان پراکنده شدن‌ها زیر اشک‌آور، بازداشت شدند.»

بنا به گفته این دانشجوی دانشگاه آزاد واحد تهران شمال، «نیروهای لباس شخصی و بسیج، بعد از آن‌که ده‌ها نفر را بازداشت و به ساختمان مدیریت منتقل کردند، در اصلی را باز کردند و با خشونت بقیه دانشجویان را بیرون فرستادند.»

این دانشجو که خود شاهد ضرب‌وشتم و بازداشت همکلاسی‌هایش بوده همچنین می‌گوید: «فرار کردیم. خانواده‌ها مقابل دانشگاه نگران بودند. یگان‌ویژه کنترل بیرون دانشگاه را در دست گرفته بود. هم خانواده‌ها را کنترل می‌کرد، و هم ما را با خشونت از محدوده دور می‌کرد. ما فرار کردیم و خبری نداریم که چه بر سر بازداشتی‌ها آمد. اما به بچه‌هایی که زخمی شده بودند، گفتیم که خودشان را به درمانگاه برسانند. از سر شب مدام اطلاعیه‌های ضدونقیض می‌آید که فردا دانشگاه تعطیل است و یک ساعت بعد اطلاعیه‌ دیگری می‌آید که دانشگاه باز است. اما اگر فردا دانشگاه باز باشد، قطعا باز هم تجمع اعتراضی برگزار می‌شود. حتی اگر فردا هم اجازه ندهند، چند وقت بعد، باز هم اعتراض خواهیم کرد.»

دانشجوی دیگری که از اعتراضات روز یکشنبه این دانشگاه با «ایران‌وایر» گفتگو کرده، شرایط اولیه در حیاط دانشگاه آزاد واحد حکیمیه را «مسالمت آمیز» و مانند «دوئل شعار و تظاهرات» توصیف می‌کند. او در این‌باره می‌گوید: «در حدی مسالمت‌آمیز بود که گذاشتیم نمازشان را بخوانند و ما سکوت کردیم تا تمام شود. دو ساعت شعار می‌دادیم، بعد نمی‌دانم چه شد کم آوردند، یا "شعار بسیجی جیره خور، آخرشه خوب بخور" زیاد روی روانشان تاثیر گذاشت، که با چوب پرچم‌هایی که دستشان بود شروع به کتک زدن ما کردند. بعد یک دفعه دیدیم از پشت آن‌ها نیروهای لباس شخصی هم آمدند و با گاز اشک‌آور، کمربند و میله و چوب افتادند به جان بچه‌ها.»

او با تاکید بر این‌که چند نفر از دانشجویان به حدی زخمی بوده‌اند که برای رسیدگی به وضعیت آن‌ها آمبولانس به صحن دانشگاه آمده، می‌گوید: «مثل وحشی‌ها با کمربند، چوب و میله افتادند به جان ما. کمربند را در هوا می‌چرخاندند و عده‌ای هم گاز اشک‌آور می زدند.» 

همزمان ویدیوهایی از دانشگاه مازندران منتشر شده که دانشجویان در اعتراض به بازداشت و ضرب‌و‌شتم دانشجویان دانشگاه نوشیروانی بابل، روز یکشنبه۸آبان تجمع کرده و شعار می‌دهند: «مازندران بیدار است، نوشیروانی تنها نیست.»

دانشجویان در دانشگاه الزهرا تهران نیز شعار«می‌کشیمت زیر خاک، خامنه‌ای ضحاک» سر دادند. 

همزمان گزارش‌هایی نیز از به خشونت کشیده شدن تجمع دانشجویان دانشگاه فنی‌و‌حرفه‌ای دختران سنندج به شورای صنفی دانشجویان کشور ارسال شده، که در آن آمده است در جریان تجمع امروز دانشجویان این دانشگاه، به سوی دانشجویان، علاوه‌بر شلیک گاز اشک‌آور، تیر جنگی شلیک شده و اکنون دانشجویان معترض این دانشگاه در وضعیت نامعلومی به سر می‌برند. 

کانال تلگرامی این شورا، همچنین ویدیویی از یورش نیروهای امنیتی به دانشگاه فنی‌و‌حرفه‌ای پسران یزدان‌پناه کردستان و تیراندازی به سوی دانشجویان، از بیرون دانشگاه منتشر کرده است.

همچنین ویدیویی که روز یک‌شنبه۸آبان از سنندج منتشر شده، نشان می‌دهد که در جریان حمله نیروهای نظامی جمهوری اسلامی به دانشگاه کردستان، یک نیروی انتظامات این دانشگاه با باز کردن دست‌هایش، خود را سپر دانشجویان می‌کند.

علاوه‌بر این، اخباری از اخراج موقت ده‌ها دانشجوی دانشگاه علامه تهران از دانشگاه و خوابگاه، از طریق ارسال پیامک منتشر شده است. «ضیا نبوی»، فعال دانشجویی و زندانی سیاسی سابق روز یکشنبه در توییتر، با انتشار اسکرین‌شاتی از این پیامک‌ها نوشت: «تعداد زیادی از دانشجوهای دانشگاه علامه با این پیامک و بدون هیچ اطلاع قبلی، موقتا از دانشگاه و خوابگاه اخراج شدند!»

 

تداوم اعتراض در شهرهای ایران
براساس ویدیوهایی که با وجود کندی شدید اینترنت و قطعی در برخی استان‌ها به بیرون ارسال شده، چندین شهر ایران در روز یکشنبه۸آبان‌، صحنه اعتراضات مردمی بوده‌اند. در کوهدشت در استان لرستان، معترضان در خیابان اصلی این شهر تجمع کرده و شعار «رضا شاه روحت شاد» سر می‌دهند.

همچنین در ویدیوهایی که از «قهدریجان» در استان اصفهان منتشر شده، شهروندان با پارچه نوشته‌های اعتراضی در خیابان‌های این شهر ایستاده‌اند. بر یکی از این پارچه‌ نوشته‌ها آمده است: «میهن، خواهر، آزادی خط قرمز ماست، به بعثی‌ها نشون دادیم. آزمایشش با شماست.»

براساس ویدیویی که از سنندج به دست «ایران‌وایر» رسیده نیز، مردم معترض این شهر در هفتمین هفته از آغاز اعتراضات سراسری به خیابان‌ها آمده، دستان یک‌دیگر را گرفته و شعارهای «مرگ بر خامنه‌ای» و «مرگ بر دیکتاتور» سر می‌دهند.

همچنین، ویدیوی دریافتی «ایران‌وایر» از دیواندره، در استان کردستان نیز نشان می‌دهد که معترضان در شامگاه یکشنبه۸آبان‌، به خیابان آمده و شعار «زن زندگی آزادی» سر می‌دهند.

این اعتراضات در حالی ادامه می‌یابد که اخبار جدیدی از بازداشت فعال صنفی، مدنی و روزنامه نگاران منتشر می‌شود. 

روز یکشنبه۸آبان، اخباری مبنی‌بر بازداشت دکتر «هاشم موذن‌زاده»، فعال صنفی و رسانه‌ای جامعه پزشکان ایران منتشر شد. موذن‌زاده در حالی بازداشت شده که روز شنبه، ده‌ها پزشک در مقابل سازمان نظام پزشکی تهران تجمع کرده و خواهان رعایت حقوق بیماران و عدم مداخله نهادهای امنیتی در پرونده مجروحانی شده بودند که برای درمان، به پزشکان مراجعه می‌کنند.

همزمان با وجود برخوردهای امنیتی و بازداشت و فشار بر هنرمندان و ورزشکاران، روز یکشنبه۸آبان، «محمد خاکپور»، کاپیتان و مربی سابق تیم‌های ملی فوتبال ایران با انتشار پستی در صفحه اینستاگرام خود نوشت: «اگر صدای مظلوم را نشنوم، هم کورم، هم کر و هم لال.»




 سرکوب آزادی بیان، عقیده و اندیشه ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است که بر حق افراد بر انتشار آزادانه افکار و عقاید و نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی تاکید می کند. در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون نیز مورد تاکید شده است. عدم امکان دسترسی به وکیل برای متهم از جمله موارد ناقض اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. همچنین، برخورداری افراد از حق روند دادرسی عادلانه از جمله حقوق سلب نشدنی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است. اعتراف گیری توام با ارعاب و تهدید، ناقض در ماده ۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۷ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی و مصداق بارز شکنجه است.