ندای روشن حقوق بشر ایران« حرکتی جهت آگاهی وعدالت درایران»

Afghanistan
سرپرست و نویسنده, روشن

۱۴۰۱ آبان ۸, یکشنبه

چهل و سومین روز اعتراضات؛ زنجیره انسانی و سرکوب دانشجوها



ندای روشن / چهل و سومین روز از اعتراضات مردمی ایران، با زنجیره انسانی فراخوان «انجمن خانواده‌های جانباختگان هواپیمایی اوکراینی» شروع شد. این حرکت که در حمایت از اعتراضات سراسری مردم ایران انجام شد، از شهر «ولینگتون» پایتخت «نیوزیلند» شروع شد و در دیگر شهرهای دیگر دنیا ادامه داشت.
مردم در ولینگتون گرد هم آمدند و زیر باران شعار دادند: «از ولینگتون تا تهران، جانم فدای ایران.»در «استرالیا» هم در شهر «سیدنی»، در پارک «ویکتوریا» جمع شدند تا با مردم معترض کف خیابان‌های ایران اعلام همبستگی کنند.

این زنجیره انسانی در شهرهای دیگر از جمله «تورنتو»، «فرانکفورت»، «آمستردام»، «اوتاوا»، «لندن»، «رم»، «پراگ»، «برلین» و «هامبورگ» هم ادامه پیدا کرد.نخست‌وزیر کانادا در تجمع اعتراضی ایرانیان اوتاوا شرکت کرد. «جاستین ترودو»، در این تجمع که برای حمایت از خیزش مردم ایران برگزار شده بود، در پشتیبانی از مردم ایران سخنرانی کرد.

به‌رغم تدابیر امنیتی و برخوردهای خشونت‌آمیزی که در ایران صورت می‌گیرد، برخی معترضان به شکل خودجوش زنجیره‌هایی در ایران شکل دادند، از جمله دانشجویان دانشگاه آزاد شهر مریوان که ویدیویی از تشکیل زنجیره انسانی آن‌ها منتشر شد.

شنبه پر خطر برای دانشجویان

شنبه، روز خوبی برای دانشجویان ایرانی نبود. براساس گزارش‌ها و ویدیوهای رسیده از ایران، نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی شامگاه ۶آبان به خوابگاه دانشجویی «صدف» در گلستان اهواز یورش برده و اقدام به بازداشت دانشجویان کردند.

تاکنون هویت ۴ نفر از دانشجویان بازداشت شده به نام‌های «محمد صفایی»، «آذرخش بابادی»، «جمشید الهیان» و «عبدالکریم جم» محرز شده است.

در ویدیویی که از بازداشت محمد صفایی، دانشجوی رشته اتاق عمل دانشگاه جندی شاپور اهواز به دست «ایران‌وایر» رسیده است، نیروهای امنیتی به شکل بی‌رحمانه‌ای او را به زمین می‌کشند؛ در حالی که این دانشجو فریاد کمک سر می‌دهد.

دانشجویان دانشگاه‌های بسیاری در سراسر کشور از جمله علوم پزشکی بوشهر، علوم پزشکی بندرعباس، دانشگاه خوارزمی کرج، دانشگاه هنر اصفهان، دانشگاه شاهرود و غیره،  تجمع اعتراضی برگزار کردند.

اما سرکوب در دانشگاه‌ها و خوابگاه‌های دانشجویی همچنان ادامه داشت. در کوی پسران دانشگاه تهران، در جریان تجمع این دانشجویان در حمایت از دانشجویان پردیس فنی، نیروهای امنیتی گلوله ساچمه‌ای، پینت بال و گاز اشک آور شلیک کردند.

تجمع اعتراضی دانشگاه آزاد مشهد نیز با یورش نیروهای سرکوبگر مواجه شد. خانواده‌ها و مردم مشهد، شامگاه شنبه برای حمایت از دانشجویان که در دانشگاه محاصره شده بودند، در اطراف دانشگاه تجمع کردند. تعدادی دانشجو در این تجمع نیز بازداشت شدند.

اعتراضات در کوی دانشگاه تهران، خوابگاه دخترانه دانشگاه بین‌المللی قزوین ملتهب بود و چهار دانشجو نیز بازداشت شدند.

همچنین نیروهای لباس شخصی مقابل خوابگاه کرمانی دانشگاه اصفهان، به دانشجویان حمله کرده و چند تن از دانشجویان را بازداشت کردند.

بیانیه پزشکان؛ عملکرد پزشکی قانونی غیر قابل قبول است

چند بیانه نیز از سوی اقشار مختلف در روز ۷آبان منتشر شد. از جمله  ۱۲۶ پزشک متخصص خون‌ و انکولوژی ایران، با انتشار بیانیه‌ای از جمهوری اسلامی خواستند تا از اعمال خشونت در برابر معترضین دست بردارد و از تجهیزات درمانی، استفاده غیر درمانی نکنند.

در این بیانیه، پزشکان خواسته‌اند تا عملکرد شبه‌آور هفته‌های اخیر پزشکی قانونی،  شیوه مدیریت تلویزیون و رادیو تغییر کند و … .

همچنین بیش از ۶۵۰ هنرمند، فعال مدنی و فرهنگی، با انتشار بیانیه‌ای ضمن انتقاد از وزارت علوم که «کنار نهادهای امنیتی و اطلاعاتی جمهوری اسلامی»، و در نقطه مقابل دانشجویان ایستاده، خواستار آزادی دانشجویان شدند و حمایت خود را از دانشجویان معترض رشته‌های هنری اعلام کردند.

انجمن صنفی روزنامه‌نگاران استان تهران نیز، با صدور بیانیه‌ای به اتهامات وارد شده از جانب دو نهاد امنیتی به «نیلوفر حامدی» و «الهه محمدی» واکنش نشان داد.

انجمن صنفی روزنامه‌نگاران، روز شنبه۷آبان، با انتشار بیانیه‌ «روزنامه‌نگاری را ممنوع کنید»، اعلام کرد که بیانیه مشترک وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه، علیه نیلوفر حامدی و الهه محمدی «به معنای آن است كه همه ما روزنامه‌نگاران متهم و حتی مجرم هستيم.»

تداوم بازداشت‌های سراسری

بازداشت‌ها همچنان ادامه دارد. براساس اخبار رسیده، «سوسن رازانی» فعال حقوق زنان، ۷آبان و «زانا منصوری» و «اشکان شریفی»، دانشجوی رشته دامپزشکی اهل دیواندره و ساکن سنندج ۴آبان، در جریان اعتراضات سراسری در سنندج توسط نیروهای امنیتی این شهر بازداشت شده‌اند.

همچنین «امیر حسین خوشرو» که در خرم‌آباد در تجمعات برای «نیکا شاکرمی» مورد ضرب و شتم ماموران امنیتی قرار گرفته، با بدنی خونین به مکانی نا‌معلوم منتقل شده است. 

به گفته یک منبع آگاه، «صمد محمدی» و «مهدی فاضلی»، دو تن از کارگران تراکتورسازی تبریز، شنبه۷آبان، بدون برگه قضایی و عنوان کردن اتهام انتسابی، در محل کار خود توسط نیروهای امنیتی آذربایجان شرقی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده‌اند.

همچنین نیروهای سرکوب به مراسم تشییع «مهرشاد شهیدی» جوان نوزده ساله اراکی حمله کرده و عزاداران را که با شعار «هر یک نفر کشته شه هزار نفر پشتشه» پیکر مهرشاد را مشایعت می‌کردند، با شلیک گاز اشک‌آور متفرق کردند.

گزارش محرمانه حکومت درباره تداوم اعتراضات

همزمان با تداوم اعتراضات در ایران، یک گزارش محرمانه داخلی جمهوری اسلامی نشان می‌دهد که اعتراضات مردم ایران علیه حکومت، فروکش نخواهد کرد.

براساس این گزارش که «ایران‌وایر» به اطلاعات آن دست یافته، مسوولان حکومتی برآورد کرده‌اند که تا پایان هفته آخر اعتراضات، دست‌کم ۱۷۵ هزار نفر در تظاهرات مشارکت داشته‌اند و برای ۲۰۰۰ بازداشتی تشکیل پرونده داده شده است.

در این گزارش، میانگین سنی معترضان بازداشتی ۱۷ سال ذکر شده است که حدود ۹۰ درصد آن‌ها به هیچ‌وجه سابقه بازداشت نداشته‌اند؛ حتی برای چند ساعت در یک کلانتری. 

بسیاری از بازداشت‌شدگان اعلام کرده‌اند که هدفشان براندازی بوده و چیزی برای از دست دادن ندارند.

در این گزارش، به صراحت عنوان شده که حکومت پیش‌بینی می‌کرده اعتراضات فروکش نخواهد کرد، ادامه خواهد داشت و هر فراخوانی می‌تواند به خیابان کشیده شود. 

سرکوب آزادی بیان، عقیده و اندیشه ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است که بر حق افراد بر انتشار آزادانه افکار و عقاید و نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی تاکید می کند. در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون نیز مورد تاکید شده است. عدم امکان دسترسی به وکیل برای متهم از جمله موارد ناقض اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. همچنین، برخورداری افراد از حق روند دادرسی عادلانه از جمله حقوق سلب نشدنی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است. اعتراف گیری توام با ارعاب و تهدید، ناقض در ماده ۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۷ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی و مصداق بارز شکنجه است.