ندای روشن حقوق بشر ایران« حرکتی جهت آگاهی وعدالت درایران»

Afghanistan
سرپرست و نویسنده, روشن

۱۴۰۱ آبان ۲۱, شنبه

کشته شدن اردلان قاسمی در حین نوشتن شعار با شلیک مستقیم نیروهای حکومتی در کرمانشاه



ندای روشن / یک شهروند اهل گیلانغرب (گیَلان) به نام اردلان قاسمی در حین نوشتن‌ شعارهای ضد حکومتی در  بلوار طاقبستان کرمانشاه (کرماشان) با شلیک مستقیم نیروهای سرکوبگر حکومتی کشته شد.
 

بر اساس گزارش رسیده ، اردلان قاسمی ۴۴ ساله و اهل گیلانغرب، شامگاه پنجشنبه ١٩ آبان ۱۴۰۱ (١٠ نوامبر ۲۰۲۲) همراه با دوست دیگرش در حین شعار نویسی در یکی از خیابان‌های کرمانشاه توسط نیروهای سرکوبگر حکومتی به رگبار بسته شده و جانش را از دست داده است. به گفته یکی از نزدیکان خانواده که پیکر وی را مشاهده کرده، این شهروند از ناحیه کمر هدف دو گلوله قرار گرفته که هر دو گلوله از شکم وی خارج شدەاند و یک گلوله به کتف وی اصابت کرده است.
 

شخص همراه اردلان قاسمی به نیز به شدت مجروح شده در بیمارستان طالقانی کرمانشاه تحت مراقبت‌های پزشکی می‌باشد.


به گفته یکی از نزدیکان خانواده قاسمی، روز جمعە ٢٠ آبان نهادهای امنیتی خانواده قاسمی را به کرمانشاه احضار و آنها را به یک مرکز درمانی نزد دوستش زخمی‌اش برده‌اند. دوست اردلان که کماکان خون‌ریزی داشته در "اظهاراتی عجیب" به آنها گفته است:  "ما سوار ماشینی شده‌ایم که بار اسلحه به همراه داشته تا به دست معترضین برساند و نیروهای امنیتی به سوی اتومبیل ما تیراندازی کرده‌اند و اردلان کشته شده است".

برادر آقای قاسمی نیز در این رابطه به هه‌نگاو گفت: " نهادهای امنیتی ابتدا برای تحویل پیکر برادرم درخواست ۴۰۰ میلیون تومان پول نقد کرده‌اند، اما بعداً گفته‌اند اگر سکوت کنید و دلیل مرگش را حمل اسلحه برای اغتشاشگران عنوان کنید، در قبال ١٦ میلیون تومان پیکر را تحویل خواهیم داد".
 

به گفته وی، روز شنبه ۲۱ آبان پیکر اردلان برادرش تحویل خانواده داده شده و از آنها تعهد کتبی اخذ شده است که اگر این خبر را رسانه‌ای کنند برادر بزرگتر اردلان را به عنوان "لیدر اغتشاشات" بازداشت خواهند کرد.
 

پیکر اردلان قاسمی روز شنبه در زادگاهش و در آرامستان طاقیل در میان تدابیر شدید امنیتی به خاک سپرده شده است. اردلان قاسمی ۴۴ ساله در یک شرکت تعاونی مسافربری به کار اشتغال داشته است

 دررابطه با اعتراضات سراسری شهریور-مهر ۱۴۰۱ بازداشت مهسا امینی زن جوان ۲۲ ساله به جرم بدحجابی توسط پلیس امنیت اخلاقی و سپس جان باختن او در زمان بازداشت به موج گسترده ای از اعتراضات سراسری در ایران دامن زد. معترضان با شعار محوری “زن، زندگی، آزادی” در اعتراض به عملکرد، قوانین و ساختار حکومت معترض به خیابانها آمدند. 
سرکوب آزادی بیان، عقیده و اندیشه ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است که بر حق افراد بر انتشار آزادانه افکار و عقاید و نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی تاکید می کند. در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون نیز مورد تاکید شده است. عدم امکان دسترسی به وکیل برای متهم از جمله موارد ناقض اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. همچنین، برخورداری افراد از حق روند دادرسی عادلانه از جمله حقوق سلب نشدنی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است. اعتراف گیری توام با ارعاب و تهدید، ناقض در ماده ۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۷ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی و مصداق بارز شکنجه است.