ندای روشن / امروز چهارشنبه ۴آبان ماه ۱۴۰۱، ماموران امنیتی در شهر زاهدان، دستکم ۵ تن از شهروندان از جمله یک دانش آموز و ۳ دانشجوی معترض را بازداشت کردند.
به گزارش از حال وش، روز شنبه ۱۶ مهر ماه ۱۴۰۱، حامد رودینی، متولد: ۱۳۸۴، فرزند؛ ملنگ، اهل منطقه شیرآباد از توابع زاهدان در استان سیستان و بلوچستان توسط ماموران اداره اطلاعات این شهر بازداشت شد.
براساس این گزارش، ماموران امنیتی پس از بازداشت حامد رودینی، وی را به مکان نامعلومی منتقل کردند و از مکان نگهداری، علت بازداشت و مصادیق حقوقی اتهامات وی اطلاعی در دسترس نیست.
همچنین، روز سه شنبه ۱۲ مهر ماه ۱۴۰۱، کامبیز خرود، متولد: ۱۳۷۹، فرزند: مهرالله، اهل زاهدان مرکز استان سیستان و بلوچستان، توسط ماموران امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
در این گزارش به نقل از یک منبع مطلع آمده است:”علیرغم پیگیریهای صورت گرفته از سوی خانواده کامبیز خرود اما از مکان نگهداری، مصادیق حقوقی اتهامات و علت بازداشت وی اطلاعی در دیت نیست و پاسخ درستی به خانواده او داده نشده است.”
در خبری دیگر، روز یکشنبه ۱ آبان ماه ۱۴۰۱، مریم هاشمزهی، دانشجوی سال سوم رشته شنوایی سنجی در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، توسط نیروهای امنیتی در این شهر بازداشت شد.
لازم به ذکر است، بازداشت مریم هاشمزهی در جریان برگزاری اعتراضات سراسری دانشجویان ایران که در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان هم برگزار شده بود صورت گرفته است.
علیرغم پیگیریهای مکرر خانواده مریم هاشمزهی و مراجعات آنها به ارگانهای امنیتی و واحدهای قضایی زاهدان اما این دانشجو کماکان در بازداشت بسر می برد و از حقوق اولیه یک متهم برای دسترسی به تماس با خانواده و وکیل محروم است.
در خبری دیگر همچنین، روز یکشنبه ۱ آبان ماه ۱۴۰۱، نادر آسکانی، متولد: ۱۳۷۹، فرزند: موسی، اهل: بم در استان کرمان، دانشجوی ترم ۸ رشته پرستاری در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، توسط نیروهای امنیتی در زاهدان بازداشت شد.
بازداشت نادر آسکانی، در جریان برگزاری اعتراضات سراسری دانشجویان که در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان هم برگزار شده بود صورت گرفته و تا لحظه تنظیم این گزارش از مصادیق حقوقی اتهامات، نامارگان بازداشت کننده و وضعیت وی اطلاعی در دسترس نیست.
در ادامه نیز، روز شنبه ۳۰ مهر ماه ۱۴۰۱، یاسمن سعیدی، متولد: ۱۳۸۵، اهل زاهدان مرکز استان سیستان و بلوچستان، دانش آموز کلاس دوم دبیرستان در مدرسه نمونه نرجس، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده است.
براساس این گزارش، نیروهای امنیتی پس از برقراری تماس با مدیر این مدرسه و هماهنگی با وی سپس با مراجعه به محل تحصیل یاسمن سعیدی، این دانش آموز ۱۶ ساله را بازداشت کردند.
پس از بازداشت، یاسمن سعیدی، به مکان نامعلومی منتقل سده از حق تماس تلفنی، ملاقات و حقوق یککودک برای برقراری ارتباط با خانواده خود محروم و از وضعیت وی اطلاعی در دست نیست.
از زمان اعلام خبر جان باختن مهسا (ژینا) امینی، دختر ۲۲ ساله، اهل شهرستان سقز در بازداشتگاه پلیس امنیت نیروی انتظامی در تهران، اعتراضات گسترده ای در خصوص عملکرد گشت ارشاد در مدارس، دانشگاهها و شهرهای مختلف کشور در جریان است.
در تاریخ ۳۱ شهریور ماه ۱۴۰۱، سازمان عفو بین الملل نیز با انتشار بیانیه ای، نسبت به سرکوب خشونت بار این اعتراضات واکنش نشان داد و از جامعه جهانی خواستار اقدام فوری برای مقابله با حکومت ایران شد.
سرکوب آزادی بیان، عقیده و اندیشه ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است که بر حق افراد بر انتشار آزادانه افکار و عقاید و نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی تاکید می کند. در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون نیز مورد تاکید شده است. عدم امکان دسترسی به وکیل برای متهم از جمله موارد ناقض اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. همچنین، برخورداری افراد از حق روند دادرسی عادلانه از جمله حقوق سلب نشدنی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است. اعتراف گیری توام با ارعاب و تهدید، ناقض در ماده ۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۷ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی و مصداق بارز شکنجه است.