ندای روشن / امروز پنجشنبه ۵آبان ماه ۱۴۰۱، ماموران امنیتی در شهرهای شیراز، بوشهر، بابل، تهران، دستکم ۱۰ تن از دانشجویان را بازداشت کردند. همچنین، یکی از دانشجویان بازداشت شده با تودیع وثیقه آزاد شد.
به نقل از شورای صنفی دانشگاههای کشور، روز چهارشنبه ۴ آبان ماه ۱۴۰۱، آرش ودودفام، دانشجوی محصل در دانشگاه علوم پزشکی، شیراز مرکز استان فارس، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.
تا لحظه تنظیم این خبر از مکان نگهداری، نام ارگان بازداشت کننده و مصادیق حقوقی اتهامات وی اطلاعی در دسترس نیست.
همچنین، روز شنبه ۳۰ مهر ماه ۱۴۰۱، سید سجاد هاشمی نژاد، دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد در رشته روانشناسی در دانشگاه خلیج فارس، واقع در استان بوشهر و معلم زبان انگلیسی در روستاهای اطراف شهر شیراز، توسط ماموران اداره اطلاعات بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
براساس این گزارش، بازداشت سجاد هاشمی نژاد، در پی یورش ماموران اداره اطلاعات شیراز به منزل پدری وی صورت گرفته و این در حالی است که وی برای مراقبت از مادرش که به نوعی بیماری مزمن مبتلا است در منزل بسر می برد.
علیرغم گذشت بیش از ۵ روز از تاریخ بازداشت سجاد هاشمی نژاد اما از مکان نگهداری، مصادیق حقوقی اتهامات وی اطلاعی در دست نیست.
در خبری دیگر همچنین، طی روزهای اخیر، سینا زحمتکش مزنگانی و علیرضا جعفرزاده، دو دانشجوی رشته مهندسی شیمی در دانشگاه نوشیروانی بابل به همراه دانیال حسینیان – دانشجوی رشته مهندسی عمران و رحمان حسابی – دانشجوی رشته نقشه برداری، در جریان برگزاری تجمع اعتراضی دانشجویان در دانشگاه نوشیروانی بابل در استان مازندران، توسط ماموران یگان ویژه بازداشت شدند.
علیرغم گذشت چند روز از بازداشت این ۴ دانشجوی دانشگاه نوشیروانی بابل اما از مکان نگهداری و مصادیق حقوقی اتهامات آنها اطلاعی در دست نیست.
در ادامه همچنین، روز چهارشنبه ۴ آبان ماه ۱۴۰۱، محمدرضا طالبی – دانشجوی رشته نقاشی و ورودی سال ۱۴۰۱، به همراه ناتان مسیح، دیگر دانشجوی ورودی سال ۱۴۰۱، در حالی که برای تکمیل پروسه ثبت نام به دانشگاه هنر و معماری پارس در تهران مراجعه کرده بودند توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.
علیرغم گذشت بیش از ۲۴ از بازداشت محمدرضا طالبی و ناتان مسیح اما از آزادی آنها جلوگیری بعمل آمده و آنها در وضعیت بلاتکلیف محبوس هستند.
کانال تلگرامی دانشجویان متحد هم اعلام کرد؛ طی روزهای اخیر، کیانا شاه آبادی و فرینا سادات موسوی، دو دانشجوی رشته مهندسی برق، ورودی سال ۱۴۰۰، دانشگاه نوشیروانی بابل از توابع استان مازندران، در جریان برگزاری تجمعات اعتراضی دانشجویان این دانشگاه بازداشت شدند.
براساس این گزارش، کیانا شاه آبادی و فریبا موسوی، پس از تفهیم اتهام به زندانی متی کلا منتقل شدند.
در خبری دیگر شورای صنفی دانشگاههای کشور اعلام کرد؛ روز چهارشنبه ۴ آبان ماه ۱۴۰۱، بهنام چگینی، دانشجوی کارشناسی ارشد در رشته حقوق در دانشگاه تهران، پس از اتمام مراحل بازجویی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه ای به مبلغ ۱۰۰ میلیون تومان از زندان اراک آزاد شد.
علیرغم آزادی بهنامچگینی با تودیع وثیقه اما از مصادیق حقوقی اتهامات وی اطلاعی در دست نیست.
لازم به ذکر است، بهنام چگینی، در تاریخ ۲۷ مهر ماه ۱۴۰۱، در جریان برگزاری اعتراضات سراسری در شهر اراک مرکز استان مرکزی توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بود.
از زمان اعلام خبر جان باختن مهسا (ژینا) امینی، دختر ۲۲ ساله، اهل شهرستان سقز در بازداشتگاه پلیس امنیت نیروی انتظامی در تهران، اعتراضات گسترده ای در خصوص عملکرد گشت ارشاد در مدارس، دانشگاهها و شهرهای مختلف کشور در جریان است.
در تاریخ ۳۱ شهریور ماه ۱۴۰۱، سازمان عفو بین الملل نیز با انتشار بیانیه ای، نسبت به سرکوب خشونت بار این اعتراضات واکنش نشان داد و از جامعه جهانی خواستار اقدام فوری برای مقابله با حکومت ایران شد.سرکوب آزادی بیان، عقیده و اندیشه ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است که بر حق افراد بر انتشار آزادانه افکار و عقاید و نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی تاکید می کند. در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون نیز مورد تاکید شده است. عدم امکان دسترسی به وکیل برای متهم از جمله موارد ناقض اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. همچنین، برخورداری افراد از حق روند دادرسی عادلانه از جمله حقوق سلب نشدنی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است. اعتراف گیری توام با ارعاب و تهدید، ناقض در ماده ۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۷ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی و مصداق بارز شکنجه است.