ندای روشن / امروز جمعه ۶آبان ماه ۱۴۰۱، ماموران امنیتی در شهرهای تبریز، قصرشیرین، سنندج، دهگلان، تهران، کرمان، شیراز و تنکابن، دستکم ۱۲ تن از شهروندان را بازداشت کردند. همچنین، ماموستا ملاانور رستگار، پس از طی مراحل بازجوئی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه آزاد شد.
طی روزهای اخیر، فاطمی الفی، سیدامیر رشیدی، مهدی فقیری، وحید شادمان، اشکان شریفی، شراره ویسی، محمد غلام زاده، یگانه غلامحسین زاده، امیرمحمد میرجلیلی، حمیدرضا صفری، محمدمهدی نظری و رئوفه میرباقری، توسط نیروهای امنیتی در استانهای کردستان، کرمانشاه، تهران، کرمان، استان فارس و گیلان، بازداشت شدند. همچنین، ماموستا ملاانور رستگار، فعال مذهبی اهل سنت و امام جماعت مسجد روستای شیخان از توابع اشنویه با تودیع وثیقه از زندان مرکزی ارومیه آزاد شد.
یک منبع مطلع در گفتگو اعلام کرد:”روز چهارشنبه ۴ آبان ماه ۱۴۰۱، فاطمی الفی و سیدامیر رشیدی، زوج ساکن شهر تبریز مرکز استان آذربایجان شرقی، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند.”
تا لحظه تنظیم این خبر، از مکان نگهداری، نام ارگان بازداشت کننده و مصادیق حقوقی اتهامات این شهروندان اطلاعی در دست نیست.
اما یک منبع مطلع در گفتگو اعلام کرد:”روز چهارشنبه ۴ آبان ماه ۱۴۰۱، رئوفی باقری، فعال حقوق زنان، ساکن شهرستان تنکابن از توابع استان گیلان، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و جهت بازجوئی و تشکیل پرونده به بازداشتگاه اطلاعات سپاه این شهر شد.
تا لحظه تنظیم این خبر، از علت بازداشت و مصادیق حقوقی اتهامات مطروحه بر علیه رئوفی میرباقری اطلاعی در دسترس نیست.
وبسایت کُردپا نیز اعلام کرد؛ طی روزهای اخیر، مهدی فقیری و وحید شادمان، شهروندان ساکن شهرستان قصرشیرین، از توابع استان کرمانشاه، پس از بازداشت توسط نیروهای امنیتی به مکان نامعلومی منتقل شدند.
تا لحظه تنظیم این خبر از مکان نگهداری، نام ارگان بازداشت کننده و مصادیق حقوقی اتهامات مهدی فقیری و وحید شادمان اطلاعی در دست نیست.
در خبری دیگر، روز پنجشنبه ۵ آبان ماه ۱۴۰۱، اشکان شریفی، ساکن شهر سنندج مرکز استان کردستان، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.
بازداشت اشکان شریفی در حالی صورت گرفته که دی در تاریخ ۴ آبان ماه ۱۴۰۱، در جریان برگزاری اعتراضات سراسری توسط نیروهای امنیتی هدف اصابت گلوله قرار گرفته بود.
از وضعیت جسمانی، مکان نگهداری و مصادیق حقوقی اتهامات اشکان شریفی اطلاعی در دست نیست.
همچنین، طی روزهای اخیر، شراره ویسی، ساکن شهرستان دهگلان از توابع استان کردستان، در مسیر راه به سمت شهر سنندج مرکز استان کردستان، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.
از علت بازداشت، مکان نگهداری و ارگان بازداشت کننده شراره ویسی اطلاعی در دست نیست.
اما شورای صنفی دانشگاه های کشور نیز اعلام کرد؛ روز یکشنبه ۳ مهر ماه ۱۴۰۱، محمد غلام زاده، دانشجوی مقطع دکترا در رشته جامعه شناسی سیاسی در دانشگاه تهران، توسط ماموران اطلاعات سپاه پاسداران توام با ضرب و شتم بازداشت شد.
محمد غلام زاده، پس از انتقال به زندان اوین و طی مراحل بازجوئی و تفهیم اتهام در تاریخ ۱۶ مهر ماه ۱۴۰۱؟ به زندان تهران بزرگ منتقل و در وضعیت بلاتکلیف محبوس و از حقوق اولیه یک متهم برای دسترسی به وکیل، ملاقات با خانواده و دسترسی به خدمات بهداشت و درمان نیز محروم است.
همچنین، صبح پنجشنبه ۵ آبان ماه ۱۴۰۱، یگانه غلامحسین زاده، دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد در رشته مهندسی کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمان، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.
این دانشجوی معترض، پس از بازداشت به مکان نامعلومی منتقل و از حقوق اولیه خود برای دسترسی به تماس با خانواده، حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق یک متهم محروم است.
در خبری دیگر، طی روزهای گذشته، امیرمحمد میرجلیلی، حمیدرضا صفری و محمد مهدی نظری، دانشجوی در حال تحصیل در دانشگاه علوم پزشکی شیراز مرکز استان فارس، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.
این دانشجویان پس از بازداشت جهت بازجوئی به یکی از بازداشتگاههای امنیتی شهر شیراز منتقل شدند.
اما وبسایت کُردپا در خبری اعلام کرد؛ روز پنجشنبه ۵ آبان ماه ۱۴۰۱، ماموستا ملاانور رستگار، فعال مذهبی اهل سنت در مسجد روستای شیخان از توابع اشنویه در استان آذربایجان غربی، توسط نیروهای امنیتی پس از اتمام مراحل بازجویی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه از زندان مرکزی ارومیه آزاد شد.
از مصادیق حقوقی اتهامات ماموستا ملاانور رستگار اطلاعی در دسترس نیست.
لازم به ذکر است، ماموستا ملاانور رستگار، در تاریخ ۱ مهر ماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی در جاده اشنویه به سمت پیرانشهر بازداشت و جهت بازجوئی به بازداشتگاه یکی از ارگانهای امنیتی در ارومیه منتقل و در تاریخ ۲ آبان ماه ۱۴۰۱ به زندان مرکزی ارومیه منتقل شده بود.
از زمان اعلام خبر جان باختن مهسا (ژینا) امینی، دختر ۲۲ ساله، اهل شهرستان سقز در بازداشتگاه پلیس امنیت نیروی انتظامی در تهران، اعتراضات گسترده ای در خصوص عملکرد گشت ارشاد در مدارس، دانشگاهها و شهرهای مختلف کشور در جریان است.
در تاریخ ۳۱ شهریور ماه ۱۴۰۱، سازمان عفو بین الملل نیز با انتشار بیانیه ای، نسبت به سرکوب خشونت بار این اعتراضات واکنش نشان داد و از جامعه جهانی خواستار اقدام فوری برای مقابله با حکومت ایران شد.
سرکوب آزادی بیان، عقیده و اندیشه ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است که بر حق افراد بر انتشار آزادانه افکار و عقاید و نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی تاکید می کند. در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون نیز مورد تاکید شده است. عدم امکان دسترسی به وکیل برای متهم از جمله موارد ناقض اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. همچنین، برخورداری افراد از حق روند دادرسی عادلانه از جمله حقوق سلب نشدنی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است. اعتراف گیری توام با ارعاب و تهدید، ناقض در ماده ۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۷ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی و مصداق بارز شکنجه است.