ندای روشن / در این اینجا قصد دارم به عنوان بخشی از تیم سرویس اجتماعی روزنامه شرق روایتم از پوشش خبری مرگ مهسا امینی در این روزنامه رو بنویسم. اگر این روایت را بخونید حتما در پایان به عبارت «پوشش خبری» میخندید.
مهسا_امینی روز سهشنبه ۲۲ شهریورماه به بیمارستان کسری منتقل شد. اولین خبر از وضعیت مهسا همان شب توسط خبرنگاری که اتفاقی در بیمارستان حاضر بود در استوری اینستاگرامش منتشر شد. این خبرنگار بعدها در موج اول بازداشتیهای بعد از خاکسپاری مهسا امینی بازداشت و سپس آزاد شد.
این خبرنگار اون شب با شنیدن شیون و نگرانیهای خانواده مهسا از ماجرا باخبر میشه. در روایتی که از آن شب منتشر میکه اشاره شده که یک دختر در اثر کتک خوردن توسط گشت ارشاد به کما رفته. تصویر استوری نشان میده که در آن لحظه کسی حتی اسم مهسا امینی را نشنیده بود.
این استوری صبح چهارشنبه توجه خبرنگارهای سرویس اجتماعی روزنامه را جلب میکنه. نیلوفر حامدی، خبرنگار حوزه زنان روزنامه شرق با هماهنگی سردبیر و مدیرمسئول برای اطلاع از جزئیات خبر در بیمارستان کسری حاضر میشه.
نیلوفر در بیمارستان با خانواده مهسا صحبت میکنه و روایتهایی از ماجرا را برای گزارشش آماده میکنه. همچنین در هماهنگی با مدیرمسئول اصل خبر رو به روابط عمومی نیروی انتظامی هم منتقل میکنه و ازشون میخواد اگه توضیحی وجود داره برای تکمیل گزارش ارائه کنن.
این تماس برای خبردار شدن از موضعگیری پلیس یکبار دیگه هم توسط دبیر سرویس اجتماعی شرق انجام میشه. پلیس در این زمینه میگه که هیچ توضیحی در حال حاضر وجود ندارد و بهزودی بیانیهای منتشر میشه.
این تماس برای خبردار شدن از موضعگیری پلیس یکبار دیگه هم توسط دبیر سرویس اجتماعی شرق انجام میشه. پلیس در این زمینه میگه که هیچ توضیحی در حال حاضر وجود ندارد و بهزودی بیانیهای منتشر میشه.
نیلوفر_حامدی هیچ عکسی از مهسا امینی نگرفته و این مسئله رو در صوتی که همون روز برای دبیر سرویس اجتماعی فرستاده هم توضیح میده (این فایل صوتی موجوده).
محمد حسین آجرلو همسر نیلوفر به درستی این روزها میگه که اگر نیلوفر این عکس رو گرفته با توجه به اینکه تلفن همراهش در اختیار بازجوهاست اسنادش را منتشر کنن تا همه در جریان واقعیت قرار بگیرند.
حوالی ظهر نیلوفر بیمارستان را ترک و به دفتر روزنامه میاد. با تصمیم مدیرمسئول و به دلیل عدم پاسخ پلیس روزنامه هیچ گزارشی در این زمینه منتشر نکرد. نیلوفر روز چهارشنبه هیچ گزارشی در این زمینه منتشر نکرد.
خبر مهسا امینی حوالی ظهر چهارشنبه توسط خبرنگارهای دیگه و رسانههای رسمی دیگهای منتشر شده. چندتاشون در همین روزها روایتهای انتشارشون رو اینجا گذاشتند.
اولین گزارش روزنامه شرق در رابطه با مهسا امینی روز یکشنبه 27 ماه و پس از خاکسپاری او منتشر شد. این گزارش توسط خبرنگاران گروه اجتماعی «شرق» نوشته و به نام گروه اجتماعی نیز منتشر شد.
از این ناراحتم که نیلوفر حتی اجازه پیدا نکرد یه کلمه درباره مهسا امینی بنویسه و حالا تو زندان اینها گیر افتاده. نیلوفر حامدی یا هر خبرنگار آزاده دیگهای اگر اون روز در بیمارستان کسری حاضر بود حتما صدای خانواده امینی را منعکس میکرد. این مسئلهایه که شکی درش نیست.
سرکوب آزادی بیان، عقیده و اندیشه ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است که بر حق افراد بر انتشار آزادانه افکار و عقاید و نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی تاکید می کند. در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون نیز مورد تاکید شده است. عدم امکان دسترسی به وکیل برای متهم از جمله موارد ناقض اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. همچنین، برخورداری افراد از حق روند دادرسی عادلانه از جمله حقوق سلب نشدنی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است. اعتراف گیری توام با ارعاب و تهدید، ناقض در ماده ۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۷ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی و مصداق بارز شکنجه است.