ندای روشن حقوق بشر ایران« حرکتی جهت آگاهی وعدالت درایران»

Afghanistan
سرپرست و نویسنده, روشن

۱۴۰۱ مهر ۲۱, پنجشنبه

وضعیت ویدا ربانی، روزنامه نگار محبوس در زندان اوین


ندای روشن / امروز پنجشنبه ۲۱مهر ماه ۱۴۰۱، ویدا ربانی، روزنامه نگار محبوس در زندان اوین از حقوق اولیه یک متهم محروم است.‌ به گزارش امتداد، روز سه شنبه ۱۹ مهر ماه ۱۴۰۱، ویدا ربانی، روزنامه نگار و فعال رسانه ای محبوس در بند زنان زندان اوین از حق تماس و یا ملاقات با خانواده خود محروم و در وضعیت بلاتکلیف بسر می برد.‌ این روزنامه نگار مرداد ماه سال جاری از بابت پرونده اول قضایی خود به تحمل ۵ سال حبس تعزیری لازم به اجرا محکوم شد.

براساس اعلام فاطمه مهاجری، مادر ویدا ربانی:”با اینکه مدت زمان طولانی از بازداشت دختر من گذشته، ما هنوز موفق به دیدار با او نشده‌ایم و در نگرانی به سر می‌بریم. من با علی مجتهدزاده، وکیل دادگستری هم درباره وضعیت ویدا صحبت کردم و ایشان هم گفت که موفق به دیدار با او نشده است. “

مادر ویدا ربانی همچنین افزود:”علی مجتهدزاده، وکیل دخترم گفت که هیچ کاری از دست من بر نیامده و هنوز به ما اجازه دیدار با او را نداده‌اند. لااقل آقایان اجازه دهند که دختر من با وکیل خودش صحبت کند. بچه من وقتی در اول مهرماه با من تماس گرفت، گفت که حتی به همراه همسرش از منزل هم بیرون نرفته‌اند. بعد متوجه شدیم که آقایان درب ضد سرقت را شکسته و دخترم را با دستبند به زندان منتقل کرده‌اند.”

مادر ویدا ربانی ضمن اعتراض به برخورد خسونت آمیز نیروهای امنیتی برای بازداشت فرزندش تصریح کرد:”سوال من این است که به چه حقی درب منزل یک روزنامه‌نگار را که حتی از خانه هم بیرون نیامده، می‌شکنند و اینگونه او را به زندان منتقل می‌کنند؟ مگر حریم شخصی افراد هیچ حرمت قانونی ندارد؟ چقدر مردم ایران مظلوم هستند که یک روزنامه‌نگار در این کشور که هیچ کاری جز انجام به وظایف خود نکرده، اینگونه با او برخورد می‌شود.”

لازم به ذکر است، ویدا ربانی، در تاریخ ۲ مهر ماه ۱۴۰۱، همزمان با اعتراضات سراسری گسترده در پی یورش خشونت آمیز نیروهای امنیتی به منزل وی پس از شکستن درب ضد سرقت منزل وی بازداشت و به زندان اوین منتقل شده است.

این روزنامه نگار و فعال رسانه ای، در مراحل دادرسی طی چند جلسه در شعبه دادگاه انقلاب تهران محاکمه شد که آخرین جلسه دادگاه وی در تاریخ ۷ اسفند ماه ۱۴۰۰، برگزار شده بود و اواسط تیر ماه ۱۴۰۱، از بابت اتهام (توهین به مقدسات اسلامی در فضای مجازی) به تحمل ۵ سال حبس تعزیری و به اتهام (اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت کشور) به ۴ سال حبس تعزیری، از بابت اتهام (فعالیت تبلیغی علیه نظام) به تحمل ۸ ماه حبس تعزیری و از بابت اتهام (اخلال در نظم عمومی) هم به تحمل ۸ ماه حبس تعزیری و بعنوان مجازات تکمیلی هم به ۵ سال محرومیت از عضویت و فعالیت در شبکه های اجتماعی، احزاب و گروه‌های و دسته جات سیاسی، اجتماعی محکوم شد. این حکم اواسط مردادماه ۱۴۰۱ توسط شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران عینا تائید شد و با اعمال ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، مجازات اشد یعنی ۵ سال حبس برای این فعال سیاسی لازم به اجرا است.

این روزنامه نگار و فعال سیاسی، در تاریخ ۲ آذرماه ۱۳۹۹، توسط ماموران وزارت اطلاعات بازداشت و پس از انتقال به بند ۲۰۹ این ارگان امنیتی در زندان اوین و طی مراحل بازجوئی و بازپرسی و بلاتکلیفی در تاریخ ۳۰ آذر ماه ۱۳۹۹ با تودیع وثیقه آزاد شده بود.

ویدا ربانی، پیش از این هم در تاریخ ۲۵ دی ماه ۱۳۹۸، توسط نیروهای امنیتی به اتهام شرکت در مجموعه اعتراضاتی به شلیک سپاه پاسداران به پرواز مسافربری خط هوایی اوکراین، بازداشت و همان روز آزاد شده بود.

سرکوب شهروندان و طرح اتهامات براساس سناریو ارگانهای امنیتی، ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.

عدم امکان دسترسی به وکیل و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.

همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.

 در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.