اسماعیل نبی، بهزاد مصطفی پور، احسان عبدالله زاده، احمد نظامی پور، کیوان آذرنگ، وهاب آذرنگ، یعقوب مجور، فرشاد نصیری، حسن صفار، شیما بیرانوند، رحیم عزیزی، امین خالقی، متین مهین خواه، کمال اسماعیلی، یک شهروند معترض در استان اصفهان و بازداشت شده در پل خواجو به اتهام لیدری اعتراضات، امیرحسین رسایی، یک شهروند معترض در رجایی شهر کرج به اتهام لیدری اعتراضات در این شهر، علیرضا غمگسار، چیاکو بیگلری، زهرا صحرا گرد، احمد نظامی پور، امین حیدریان، سحر نیک منش، پدرام معینی، در جریان اعتراضات به عمل کرد گشت ارشاد و گسترش فضای سرکوب و نقض حقوق شهروندی، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند.
یک منبع مطلع گفت:”امین حیدریان، فعال مدنی ساکن شهر یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به زندان این شهر منتقل شده و از وضعیت وی اطلاعی در دسترس نیست.”
همچنین، یک منبع مطلع گفت:”عصر پنجشنبه ۳۱ شهریور ماه ۱۴۰۱، پدرام معینی، دارای مدرک دکترای جامعه شناسی از دانشگاه آزاد، در جریان اعتراضات سراسری در این شهر توام با ضرب و شتم توسط ماموران امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.”
یک منبع آگاه از شهرستان اسلامشهر به حقوق بشر در ایران افزود:”امیرحسین رسایی، متولد: ۱۳۸۶، دانش آموز کلاس اول دبیرستان، ساکن شهرک واوان از توابع اسلامشهر، در جریان اعتراضات سراسری در این منطقه توسط ماموران امنیتی بازداشت و علیرغم پیگیری های صورت گرفته از وضعیت و مکان نگهداری وی اطلاعی در دسترس نیست. این در حالی است که امیرحسین رسایی به بیماری عصبی مبتلا است و در مواقعی بر اثر فشارهای عصبی بیهوش می شود.”
همچنین، وبسایت کُردپا اعلام کرد:”روز پنجشنبه ۳۱ شهریور ماه ۱۴۰۱، اسماعیل نبی، بهزاد مصطفی پور و احسان عبدالله زاده، سه شهروند ساکن شهرستان پیرانشهر از توابع استان آذربایجان غربی، در جریان اعتراضات سراسری در این شهرستان، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند.”
از سوی دیگر، روز سه شنبه ۲۹ شهریور ماه ۱۴۰۱، احمد نظامی پور، ساکن شهرستان قروه از توابع استان کردستان، در جریان اعتراضات مدنی در این شهر بازداشت شده است. احمد نظامی پور، دبیر زبان انگلیسی است.
در ادامه بازداشتهای گسترده، روز جمعه ۱ مهر ماه ۱۴۰۱، کیوان آذرنگ، وهاب آذرنگ، یهگعقوب مجور، سه شهروند ساکن اشنویه از توابع استان آذربایجان غربی در جریان اعتراضات سراسری به جان باختن مهسا امینی، توسط ماموران امنیتی بازداشت و از وضعیت این افراد اطلاعی در دسترس نیست.
همچنین، طی روزهای اخیر، فرشاد نصری و حسن صفار، دو شهروند ساکن شهرستان آبدانان از توابع استان ایلام، پس از بازداشت در جریان اعتراضات سراسری در این شهر به زندان مرکزی ایلام منتقل شدند.
در همین زمینه، سحرگاه شنبه ۲ مهر ماه ۱۴۰۱، رحیم عزیزی، شهروند ساکن شهرستان اشنویه از توابع استان آذربایجان غربی، پس از یورش نیروهای امنیتی به منزل شخصی وی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
اما طی روزهای اخیر، امین خالقی – فرزند: علی و متین میهن خواه – فرزند: انور، دو تن از اهالی روستای میرآباد از توابع شهرستان اشنویه به همراه کمال اسماعیلی در استان آذربایجان غربی، در جریان اعتراضات سراسری در این شهرستان بازداشت شدند.
خبرگزاری ایرنا، اعلام کرد:”ماموران اطلاعات سپاه پاسداران در رجایی شهر کرج، تعدادی از (اغتشاشگران) را در این شهر به اتهام (اغتشاش) و (آشوب) در مناطقی از شهر کرج و رجایی هر پس از شناسایی بازداشت کردند.”
خبرگزاری تسنیم با انتشار ویدئویی از بازداشت یک شهروند ساکن استان اصفهان در محدوده پل خواجو به اتهام حضور در اعتراضات سراسری و سر دادن شعار (مرگ بر جمهوری اسلامی) خبر داد و مدعی شد علت این بازداشت(لیدری) فرد مذکور در اعتراضات سراسری در اصفهان بوده است.
همچنین، کانال تلگرامی دانشجویان متحد اعلام کرد:”علیرضا غمگسار، دانشجوی سال سوم رشته باستانشناسی در دانشگاه کاشان در روزهای اولیه اعتراضات سراسری در سبزه میدان شهر رشت مرکز استان گیلان، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به زندان لاکان رشت منتقل شده و در تماس کوتاه با خانواده خود خبر از زخمی شدن وی از ناحیه کتف با چاقو داده است.”
وبسایت کُردپا، اعلام کرد:”چیاکو بیگلری، فرزند: عثمان، اهل روستای حسن آباد از توابع شهر سنندج مرکز استان کردستان، در جریان اعتراضات سراسری توسط ماموران امنیتی بازداشت شده است.
روز سه شنبه ۲۹ شهریور ماه ۱۴۰۱، احمد نظامی پور، ساکن شهرستان قروه از توابع استان کردستان، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و تاکنون از وضعیت وی اطلاعی در دسترس نیست.
همچنین، فاطمه صحراگرد و سحر نیک منش، دو تن از شهروندان بازداشت شده در شهرستان آمل از توابع استان مازندران، پس از بازداشت در جریان اعتراضات سراسری در این شهرستان تحت عنوان اتهامی (لیدری اعتراضات) در بازداشت بسر می برند.
این در حالی است که زهرا صحراگرد در جریان اعتراضات پیش از بازداشت مورد اصابت چندین گلوله ساچمه ای قرار گرفته است.
در تاریخ ۳۱ شهریور ماه ۱۴۰۱، سازمان عفو بین الملل نیز با انتشار بیانیه ای، مقابله با سرکوب مرگبار اعتراضات به جانباختن مهسا امینی را نیازمند اقدام فوری جهانی دانست.
سرکوب شهروندان و طرح اتهامات براساس سناریو ارگانهای امنیتی، ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
عدم امکان دسترسی به وکیل و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.