ندای روشن حقوق بشر ایران« حرکتی جهت آگاهی وعدالت درایران»

Afghanistan
سرپرست و نویسنده, روشن

۱۴۰۱ مرداد ۲۷, پنجشنبه

اقدام به خودکشی سعدا خدیرزاده در اعتراض به تداوم بازداشت و بلاتکلیفی

  


ندای روشن - امروز پنجشنبه ۲۷مرداد ماه ۱۴۰۱، سعدا خدیرزاده، شهروند محبوس و بلاتکلیف در زندان مرکزی ارومیه اقدام به خودکشی کرد..

به گزارش ندای روشن ، صبح امروز پنجشنبه ۲۷ مردادماه ۱۴۰۱، سعدا خدیرزاده، اهل پیرانشهر و محبوس و بلاتکلیف در زندان مرکزی ارومیه در اعتراض به تداوم بازداشت و بلاتکلیفی  از طریق حلق آویز کردن اقدام به خودکشی کرد. وی از تاریخ ۲۲ مهر ماه ۱۴۰۰ در بازداشت بسر می برد. 

یک منبع مطلع  گفت:"سعدا خدیرزاده در اعتراض به بی توجهی مسئولان قضایی و امنیتی به بلاتکلیفی وی در زندان ارومیه و تهدید وی توسط ضابط امنیتی پرونده اش قصد داشت از طریق حلق آویز کردن به زندگی خود پایان دهد که با اقدام به موقع هم‌بندی هایش از مرگ نجات گرفت‌. او همچنین به فرزند ۲ ماهه خود نیز قرص خورانده بود."

لازم به ذکر است، اواسط تیر ماه ۱۴۰۱، شعبه ۳ دادگاه کیفری ۱ شهرستان مهاباد از توابع استان آذربایجان غربی برای آزادی موقت سعدا خدیرزاده، وثیقه ای به مبلغ ۳ میلیارد تومان صادر کرده اما در پی ناتوانی خانواده او در تامین وثیقه مذکور وی بطور بلاتکلیف محبوس شده است.‌

سعدا خدیرزاده در تاریخ ۳۰ خردادماه ۱۴۰۱، پس از انتقال به یکی از بیمارستان‌های ارومیه فرزند خود را به دنیا آورد و بدون تکمیل دوره نقاهت پس از زایمان در تاریخ ۳۱ خردادماه ۱۴۰۱، به زندان ارومیه بازگردانده شد. 

سعدا خدیرزاده، در تاریخ ۶ اردیبهشت ماه در اعتراض به تداوم بازداشت و بلاتکلیفی خود در زندان اعتصاب غذا کرد و در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ در پی وعده مسئولان برای تسریع روند آزادی او با وثیقه به اعتصاب غذای خود پایان داد.

همچنین، در تاریخ ۱۵ اردیبهشت ماه ۱۴۰۱، سازمان عفو بین‌الملل با انتشار گزارشی نسبت تداوم بازداشت و بلاتکلیفی این زن باردار در زندان مرکزی ارومیه واکنش نشان داد و اعلام کرد:"مسئولان زندان مرکزی ارومیه جان سعدا خدیرزاده را به بازی گرفتند و او را در اقدامی بی‌رحمانه در هشتمین ماه بارداری در محیط زندان محبوس کردند و این زن باردار نیازمند اعزام به مرکز درمانی خارج از زندان ارومیه است." 

سعدا خدیرزاده، در تاریخ ۲۲ مهر ماه سال ۱۴۰۰، در حالی که ۱ ماه از بارداری او گذشته بود توسط ماموران اداره اطلاعات پیرانشهر بازداشت و پس از ۱۲ روز به بازداشتگاه این ارگان‌امنیتی در ارومیه مرکز استان آذربایجان غربی منتقل و پس از ۲۷ روز بازجویی های فشرده به بند زنان در زندان ارومیه منتقل شد.

بازجویان اداره اطلاعات ارومیه، بدون توجه به وضعیت جسمانی و بارداری او را تحت شدیدترین فشارهای روحی و روانی به قصد گرفتن اعتراف نگه داشتند.  

سعدا خدیرزاده، از لحظه بازداشت و در دوران بازجوئی و بازپرسی از حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق شهروندی یک متهم محروم بوده است. 

سرکوب آزادی بیان و عقیده، ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است که بر حق افراد بر انتشار آزادانه افکار و عقاید و نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی تاکید می کند.  

بازداشت خودسرانه و بلاتکلیف نگه داشتن افراد در بازداشت، ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و همچنین ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.

ممانعت از دسترسی متهم به وکیل در مراحل بازجویی، بازپرسی و دادرسی، ناقض ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر است.

اعتراف گیری توام با تهدید، ناقض ماده ۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۷ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی است که بر ممنوعیت شکنجه افراد تاکید شده است. 

در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.