ندای روشن حقوق بشر ایران« حرکتی جهت آگاهی وعدالت درایران»

Afghanistan
سرپرست و نویسنده, روشن

۱۴۰۱ مرداد ۲۱, جمعه

گزارشی از وضعیت کیوان مهتدی و آنیشا اسدالهی

 


ندای روشن - امروز جمعه ۲۱مرداد ماه ۱۴۰۱، کیوان مهتدی و آنیشا اسدالهی، زوج فعال مدنی محبوس در زندان اوین بطور بلاتکلیف بسر می برند. 

 امروز جمعه ۲۱ مردادماه ۱۴۰۱، کیوان مهتدی و آنیشا اسدالهی،'فعالان مدنی محبوس در بند ۲۰۹ و بند زنان زندان اوین بطور بلاتکلیف محبوس و قرار بازداشت موقت‌ کیوان مهتدی و آنیشا اسدالهی به مدت ۱ ماه دیگر تمدید شده است. آنیشا اسدالهی، پیشتر هم در پی پرونده سازی توسط وزارت اطلاعات بازداشت و به تحمل حبس و شلاق محکوم شده بود.‌


یک منبع مطلع در خصوص آخرین وضعیت کیوان مهتدی به حقوق بشر در ایران گفت:"کیوان مهتدی در اتاقهای ۳ نفره بند ۲۰۹ محبوس و با توجه به اعلام بازجوی پرونده و بازپرسی دادسرای زندان اوین قرار بازداشت او به مدت ۱ ماه دیگر تمدید شده است."


این منبع مطلع در خصوص آنیشا اسدالهی افزود:"آنیشا اسدالهی در تاریخ ۹ مردادماه پس از اتمام بازجوئی ها در بند ۲۰۹ و تفهیم اتهام به بند زنان زندان اوین منتقل و قرار بازداشت موقت وی هم به مدت ۱ ماه دیگر تمدید شده و در انتظار تعیین وضعیت وثیقه بر پرونده خود است اما احتمال بلاتکلیفی آنیشا و کیوان مهتدی دور از ذهن نیست."


لازم به ذکر است، کیوان مهتدی و آنیشا اسدالهی، در تاریخ ۱۹ اردیبهشت ماه ۱۴۰۱، در پی یورش ماموران وزارت اطلاعات به منزل شخصی آنها بازداشت و به سلول انفرادی بند۲۰۹ این ارگان امنیتی واقع در زندان اوین منتقل شدند و در تاریخ ۱۰ خردادماه ۱۴۰۱، اولین ملاقات خود را پس از بازداشت و تحمل بلاتکلیفی با خانواده خود انجام دادند و گفته بودند که به اتاق ۳ نفره در بند ۲۰۹ وزارت اطلاعات منتقل شدند.‌


در تاریخ ۲۵ اردیبهشت ماه ۱۴۰۱، وزارت اطلاعات با انتشار بیانیه ای مدعی شد؛ سیسیل کوهلر، عضو فدراسیون آموزش و فرهنگ نیروی کار فرانسه و همسر او ژاک‌پاری، که با ویزای گردشگری به ایران وارد شده و در بازداشت این ارگان‌ امنیتی بسر می برند به همراه آنیشا اسدالهی، کیوان مهتدی، رضا شهابی، حسن سعیدی، شعبان محمدی، رسول بداقی، محمد حبیبی، جعفر ابراهیمی، مسعود نیکخواه و اسکندر لطفی، در ارتباط بوده و در تلاش برای براندازی نظام با یکدیگر همکاری می کردند.


آنیشا اسدالهی، پیشتر هم در تاریخ ۱۱ اردیبهشت ماه ۱۳۹۸، در جریان تجمع اعتراضی به مناسبت روز جهانی کارگر در تهران توسط ماموران امنیتی بازداشت و پس از طی مراحل بازجوئی و تفهیم اتهام در تاریخ ۱۵ مرداد ماه همان سال با تودیع وثیقه آزاد شد.  


این فعال مدنی، برای دومین بار در تاریخ ۲۸ خردادماه ۱۳۹۸، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس از انتقال به بند امنیتی ۲۰۹ وزارت اطلاعات طی‌ مراحل بازجوئی ۴۵ روز بعد به بند زنان زندان اوین منتقل دپو در تاریخ ۱۵ مردادماه ۱۳۹۸، با تودیع وثیقه ای به مبلغ ۲۰۰ میلیون تومان آزاد شد. 


با آغاز مراحل دادرسی، آنیشا اسدالهی، در تاریخ ۱۳ مهر ماه ۱۳۹۸، توسط ایمان‌افشاری، قاضی شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران تفهیم اتهام و در تاریخ ۱ آبان ماه ۱۳۹۸، از بابت اتهامات《اخلال در نظم و آسایش عمومی》،《تبلیغ علیه نظام》و《اجتماع و تبانی برای اقدام علیه امنیت ملی》 محاکمه و پس از تبرئه از اتهام《تبلیغ علیه نظام》و《اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم علیه امنیت ملی》، فقط از بابت اتهام《اخلال در نظم عمومی》به ۶ ماه حبس تعزیری، شش ماه حبس تعلیقی و ۷۴ ضربه شلاق تعلیقی محکوم شد. 


با توجه به عدم اعتراض آنیشا اسدالهی به حکم صادره توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران، این فعال کارگری در تاریخ ۱۴ دی ماه ۱۳۹۸، پس از مراجعه به واحد اجرای احکام دادسرای زندان اوین بازداشت و پس از انتقال به زندان اوین در تاریخ ۱ بهمن ماه ۱۳۹۸، پس از اتمام دوران حبس تعزیری ۶ ماهه خود آزاد شده بود. 


سرکوب آزادی بیان و عقیده، ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است که بر حق افراد بر انتشار آزادانه افکار و عقاید و نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی تاکید می کند.  


ممانعت از حق دسترسی متهم به وکیل در مراحل بازجوئی، بازپرسی و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض، ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. 


همچنین برخورداری افراد از حق روند دادرسی عادلانه از جمله حقوق سلب نشدنی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر نیز بر آن تاکید شده است.


 در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.

ندای روشن1401/05/21