ندای روشن حقوق بشر ایران« حرکتی جهت آگاهی وعدالت درایران»

Afghanistan
سرپرست و نویسنده, روشن

۱۴۰۱ آبان ۱۳, جمعه

ماهان صدارت مدنی از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری محاکمه شد




ندای روشن / امروز جمعه ۱۳آبان ماه ۱۴۰۱، جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات ماهان صدارت مدنی در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران برگزار شد.‌

 به نقل از ایرنا، روز پنجشنبه ۱۲ آبان ماه ۱۴۰۱، ماهان صدارت مدنی، از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری، توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ایمان افشاری محاکمه شد.

براساس کیفرخواست صادره، اتهامات ماهان صدارت مدنی در این جلسه دادرسی:”محاربه از طریق کشیدن سلاح سرد (چاقو)، اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت کشور، آتش زدن موتورسیکلت و تخریب گوشی شاکی خصوصی و ایراد جرح عمدی با چاقو. عنوان شده است.”

در این جلسه دادرسی، پس از خوانده شدن کیفرخواست توسط نماینده دادستان و ارائه دفاعیات ماهان صدارت مدنی و وکیل مدافع وی (احتمالا وکیل مدافع وی از میان وکلای تبصره ماده ۴۸ انتخاب شده و ماهان صدارت مدنی از حق تعیین وکیل مورد نظر خود در جلسه دادگاه محروم شده بود) دفاعیات خود را ارائه کرد.

در بخشی از این جلسه دادرسی ۲ فرد به عنوان شکات خصوصی از بابت اتهام (آتش کشیده شدن موتور سیکلت) و (ایراد ضرب و جرح عمدی با چاقو) صحبت‌های خود را ایمان افشاری ارائه کردند.

همچنین، ایمان‌افشاری، در بخش دیگری از این جلسه دادرسی به ماهان صدارت مدنی مدعی شد:”شما قبل از درگیری با این افراد مردم را تحریک به اغتشاش کردید. آیا این اقدامات را انجام داده ای یا خیر؟”

ماهان صدارت مدنی هم در پاسخ تاکید کرد:”خیر. من هیچ کس را تحریک نکردم.”

در ادامه هم وکیل مدافع ماهان صدارت مدنی، دفاعیات خود از بابت اتهام محاربه را در دفاع از موکل خود به دادگاه ارائه و تاکید کرد:”درباره اتهام محاربه از طریق کشیدن سلاح سرد، تصاویر را دیدم، متهم موضوع کشیدن سلاح سرد را انکار می کند.”

ایمان افشاری از وکیل مدافع پرسید، پس چه کسی به شاکی ضربه زده است؟ وکیل متهم گفت: “در شلوغی شکل گرفته ممکن بوده یک نفر از پشت به این فرد حمله کرده باشد.”

‌در ادامه این جلسه دادرسی، فیلمی از صحنه درگیری رخ داده که از طریق یک دوربین مداربسته ضبط شده بود در دادگاه به نمایش گذاشته شد و ماهان صدارت مدنی پس از دیدن تصاویر مجددا تاکید کرد که چاقو در دست ندارد.

سپس یکی از شکات پرونده مدعی شد:”در فیلم مشخص است که متهم باک موتور من را با چاقو سوراخ می کند و شواهد آن موجود است، این در حالی است متهم می گوید چاقو در دست نداشته است.”

متهم پاسخ داد:”من با دست بر روی باک بنزین موتور واژگون شده می کوبم و در دستم چاقو نیست. من فقط در گیری و آتش زدن موتور سیکلت را قبول دارم.”

در نهایت، ایمان افشاری، ختم جلسه دادگاه را اعلام کرد.

از زمان اعلام خبر جان باختن مهسا (ژینا) امینی، دختر ۲۲ ساله، اهل شهرستان سقز در بازداشتگاه پلیس امنیت نیروی انتظامی در تهران، اعتراضات گسترده ای در خصوص عملکرد گشت ارشاد در مدارس، دانشگاهها و شهرهای مختلف کشور در جریان است.‌

در تاریخ ۳۱ شهریور ماه ۱۴۰۱، سازمان عفو بین الملل نیز با انتشار بیانیه ای، نسبت به سرکوب خشونت بار این‌ اعتراضات واکنش نشان داد و از جامعه جهانی خواستار اقدام‌ فوری برای مقابله با حکومت ایران شد.


سرکوب آزادی بیان، عقیده و اندیشه ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است که بر حق افراد بر انتشار آزادانه افکار و عقاید و نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی تاکید می کند. در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون نیز مورد تاکید شده است. عدم امکان دسترسی به وکیل برای متهم از جمله موارد ناقض اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. همچنین، برخورداری افراد از حق روند دادرسی عادلانه از جمله حقوق سلب نشدنی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است. اعتراف گیری توام با ارعاب و تهدید، ناقض در ماده ۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۷ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی و مصداق بارز شکنجه است.