ندای روشن حقوق بشر ایران« حرکتی جهت آگاهی وعدالت درایران»

Afghanistan
سرپرست و نویسنده, روشن

۱۴۰۱ مهر ۱۳, چهارشنبه

بازداشت ۱۱ تَن از شهروندان در تهران و کردستان توسط نیروهای امنیتی


ندای روشن / مروز چهارشنبه ۱۳مهر ماه ۱۴۰۱، ماموران امنیتی در تهران و سروآباد، دستکم ۱۱ تن از شهروندان را بازداشت کردند.‌طی روزهای اخیر، مهدی موحدی، سپیده سالاروند، حسین طاهری، علی خادمی، زهرا شفایی، یاشار خادمی، علی معزی، اسدالله هادی، سبا حاج جعفر، فاتح محمودی و سجاد صادقی، توسط نیروهای امنیتی در تهران و استان کردستان بازداشت شدند. از میان این افراد فقط زهرا شفایی پس از چند ساعت‌ آزاد شد. همچنین، بهنام حیدری، از حق تماس با خانواده خود محروم است.
یک منبع مطلع گفت:”پیش از ظهر یکشنبه ۱۰ مهر ماه ۱۴۰۱، سجاد صادقی، در پی یورش نیروهای امنیتی توام با ضرب و شتم و رفتار خشونت آمیز بازداشت شد. تا این لحظه از مکان نگهداری، اتهامات و ارگان بازداشت کننده وی اطلاعی در دسترس نیست و خانواده او به شدت تحت فشارهای امنیتی قرار دارند.”

یک منبع مطلع نیز افزود:”طی روزهای اخیر، سپیده سالاروند، مردم شناس، نویسنده و فعال حقوق کودک، ساکن تهران، در جریان اعتراضات سراسری جاری توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.”

در ادامه این بازداشتها؛ روز سه شنبه ۱۲ مهر ماه ۱۴۰۱، فاتح محمودی، ساکن تهران، در پی یورش نیروهای امنیتی به منزل شخصی وی پس از تفتیش و توقیف برخی لوازم وی بازداشت و جهت بازجوئی به یکی از بندهای امنیتی زندان اوین منتقل شده است.‌

در ادامه نیز، روز شنبه ۹ مهر ماه ۱۴۰۱، سبا حاج جعفر، در پس یورش نیروهای امنیتی به محل سکونت وی در تهران پس از تفتیش و توقیف برخی وسائل شخصی او بازداشت و جهت بازجوئی به سلول انفرادی در بند ۲۰۹ وزارت اطلاعات منتقل شد. تا این لحظه از علت بازداشت و مصادیق حقوقی اتهامات وی اطلاعی در دسترس نیست.

همچنین، روز جمعه ۸ و شنبه ۹ مهر ماه ۱۴۰۱، زهرا شفایی، علی خادمی، علی معزی و اسدالله هادی، در تهران توسط ماموران امنیتی بازداشت شدند اما زهرا شفایی پس از بازداشت فرزندش یاشار خادمی آزاد شد.

این منبع مطلع در تشریح علت این بازداشت افزود:”پیش از ظهر شنبه ۸ تم از ماموران امنیتی به منزل علی خادمی و همسر او زهرا شفایی یورش برند و خواستار معرفی پسر آنها یاشار خادمی به دادسرا شدند. صبح روز یکشنبه که یاشار خادمی خود را به دادسرا معرفی کرد مادرش زهرا شفایی آزاد شد و یاشار در حال حاضر در زندان تهران بزرگ بسر می برد.‌”

این منبع مطلع همچنین افزود:”علی معزی و اسدالله هادی نیز در پی یورش ماموران امنیتی به منازل این افراد بازداشت و در حال حاضر در بند ۲۰۹ وزارت اطلاعات واقع در زندان اوین بسر می برند.”

وبسایت کُردپا هم‌ اعلام کرد؛ روز سه شنبه ۱۲ مهر ماه ۱۴۰۱، حسین طاهری، فرهنگی ساکن سروآباد از توابع مریوان در استان کردستان، پس از احضار تلفنی به اداره اطلاعات سروآباد، بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. علت احضار و بازداشت حسین طاهری، تشویق دانش آموزان از اعتراضات سراسری و تحصن اعتراضی فرهنگیان عنوان شده است.‌

شورای صنفی دانشجویان کشور هم‌اعلام کرد؛ روز دوشنبه ۱۱ مهر ماه ۱۴۰۱، مهدی موحدی، دانشجوی مقطع کارشناسی در رشته شیمی از دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی در تهران، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. از ارگان بازداشت کننده و مصادیق حقوقی اتهامات مهدی موحدی اطلاعی در دسترس نیست.‌

از سوی دیگر، بهنام حیدری، دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد در رشته تئاتر در دانشگاه تهران، در تماس تلفنی کوتاه به خانواده خود اعلام کرده که در زندان اوین بسر می برد اما پس از مراجعه خانواده وی به دادسرای ناحیه ۳۳ مقدس واقع در زندان اوین به آنها گفته شد که فرزندشان به مکان نامعلومی منتقل شده است.‌

بهنام حیدری، در تاریخ ۹ مهر ماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی در جربان اعتراضات سراسری دانشجویان در تهران بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.

در تاریخ ۳۱ شهریور ماه ۱۴۰۱، سازمان عفو بین الملل نیز با انتشار بیانیه ای، مقابله با سرکوب مرگبار اعتراضات به جانباختن مهسا امینی را نیازمند اقدام فوری جهانی دانست.
سرکوب شهروندان، ناقض اصل آزادی بیان و همچنین ناقض, ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسیمصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است که بر حق افراد بر انتشار آزادانه افکار و عقاید و نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی تاکید شده است.

عدم امکان دسترسی به وکیل و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.

همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.

 در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.