ندای روشن / امروز سه شنبه ۵مهرماه ۱۴۰۱، یازدهمین روز اعتراضات سراسری به جان باختن مهسا امینی و عملکرد گشت ارشاد و سایر موارد نارضایتی شهروندان از وضعیت جاری در ایران برگزار شد.
امروز سه شنبه ۵ مهر ماه ۱۴۰۱، اعتراضات سراسری نسبت به جان باختن مهسا امینی و گسترش نارضایتی شهروندان از وضعیت اقتصادی، سیاسی و اجتماعی کشور در یازدهمین روز آن در شهرهای کرمانشاه، چابهار، سنندج و شماری از دانشجویان در دانشگاه دندانپزشکی شهر تبریز، برگزار شد. در این روز همچنان احضار و بازجویی و بازداشت گسترده دانشجویان، فعالان مدنی، سیاسی و حتی شهروندان معترض به نقض حقوق شهروندی شان توسط ارگانهای امنیتی ادامه دارد.
براساس این گزارش، شهروندان معترض با سردادن شعارهایی از قبیل (مرگ بر دیکتاتور)، (مرگبر خامنه ای)، (خامنه ای بمیری ولایت و نبینی)، (بی غیرتها نشستن زنها به ما پیوستن)، (آخوند باید گم بشه)، با حضور در خیاباهها در شهرهای تهران – میدان هفت حوض نارمک، چابهار، کرمانشاه، سنندج مرکز استان کردستان، فیروزآباد و زرین دشت واقع در استان فارس و گوهردشت واقع در شهر کرج مرکز استان البرز، نسبت به تداوم وضعیت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی ایران نارضایتی خود را ابراز کردند.
همچنین، در این روز، دانشجویان معترض دانشکده دندانپزشکی شهر تبریز مرکز استان آذربایجان شرقی در دومین روز اعتراضات خود با تجمع در بخشی از محوطه این مرکز آموزش عالی نسبت به تداوم بازداشت، سرکوب آزادی بیان و گسترش فضای ارعاب و تهدیدهای امنیتی بر علیه جامعه دانشجویی و سایر شهروندان ایران اعتراض کردند و خواستار آزادی جملگی بازداشت شدگان این اعتراضات و دانشجویان بازداشتی شدند.
اما نیروهای امنیتی، در ادامه گسترش فضای سرکوب و ارعاب شهروندان در جریان برگزاری تجمع اعتراضی در شهرستان چابهار از توابع استان سیستان و بلوچستان با استفاده از سلاح های مرگبار جنگی از قبیل اسلحه کلاشینکف اقدام به تیراندازی کردند که در صورت اصابت این گلوله ها به شهروندان معترض که بدون سلاح در این اعتراضات مدنی حاضر شدند می تواند باعث جان باختن و یا جراحات جدی بر بدن آنها بشود.
اما با توجه به تداوم استفاده از #مهسا_امینی از طریق کاربران توئیتر، میزان استفاده از آن به بیش از ۱۰۰/۰۰۰/۰۰۰ رسید که در تاریخ توئیتر رکوردی بی نظیر و این نشان از وسعت واکنشها نسبت به مرگ ابن دختر ۲۲ ساله است.
اما در ادامه واکنشها به این اعتراضات، سخنگوی کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد از سرکوب اعتراضات از سوی نیروهای امنیتی و محدودیتهای اعمال شده برای استفاده از خطوط ارتباطی، اینترنت و شبکههای اجتماعی در ایران ابراز نگرانی کرد و از طرف کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد خواستار انجام تحقیقات بی طرف و عادلانه در خصوص علت مرگ مهسا امینی در بازداشتگاه پلیس امنیت شد.
پیش از این هم، ندى الناشف، سرپرست کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، از سرکوب خشونتبار اعتراضات مردم ایران به جان باختن مهسا امینی در بازداشت ابراز نگرانی کرد و آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا نیز با انتشار مطلبی در توییتر نسبت به جان باختن مهسا امینی واکنش نشان داد.
وزارت امور خارجه فرانسه و اتحادیه اروپا با صدور بیانیه های جداگانه، جان باختن مهسا امینی به دست پلیس امنیت اخلاقی را محکوم کردند.
همچنین، دولت استرالیا در تاریخ ۵ مهر ماه ۱۴۰۱، ضمن ابراز نگرانی شدید از گسترش فضای سرکوب و بازداشتها در ایران بکارگیری شدید و نامتناسب زور علیه معترضان، به دنبال مرگ مهسا امینی را محکوم کرد.
در بیانیه این دولت آمده که ما مراتب نگرانی خود را نسبت به جزئیات مربوط به فوت نامبرده در زمان بازداشت با سفارت ایران در کانبرا در میان نهادهایم.
استرالیا میگوید که از درخواست قائم مقام کمیسر عالی حقوق بشر برای تحقیقات فوری و بیطرف در مورد مرگ مهسا امینی توسط مراجع مستقل که دسترسی خانواده وی را به حقیقت و عدالت تضمین نموده و افراد مسئول را پاسخگو کند پشتیبانی میکند.
دولت استرالیا ضمن ابراز نگرانی از گزارشها در مورد کشتهشدن دهها تن و زخمیشدن بسیاری دیگر، از جمله نوجوانان، بر اثر اقدامات خشن مقامات ایرانی برای سرکوب اعتراضات جاری، گفته است که از حق مردم ایران برای اعتراضات صلحآمیز حمایت کرده و خواستار آن شده که مقامهای ایرانی در برابر تظاهرات جاری خویشتنداری به خرج دهد.
از سوی دیگر با توجه به بازداشتهای گسترده دانشجویان و فعال مدنی و صنفی، بسیاری از اساتید این مراکز آموزش عالی در دانشگاههای صنعتی شریف، دانشگاه تهران، دانشگاه تبریز، دانشگاه پلی تکنیک، دانشگاه یزد، دانشگاه همدان و بسیاری دیگر از دانشگاههای ایران ضمن لغو کلاسهای درس و پیوستن به این اعتراضات نارضایتی خود را از روند جاری پیش گرفته شده از حکومت جمهوری اسلامی در ایران ابراز کردند.
لیندا توماس گرینفیلد، نماینده دائم ایالات متحده آمریکا در سازمان ملل متحد ضمن اعلام حمایت از شجاعت زنان ایرانی در اعتراضات سراسری، در حساب شخصی خود نوشت: «خطاب به زنانی که در ایران برای آزادی های اساسی به پا خاسته اند: ما با شما اعلام همبستگی می کنیم. شجاعت شما الهام بخش مردم در سراسر جهان است.»
دولت کانادا اعلام کرد نهادها و افراد مسئول خشونت علیه زنان در ایران و از جمله آنها «گشت ارشاد» که در جان باختن مهسا امینی نقش داشته را تحریم میکند. افزون براین آنالنا بروک، وزیر خارجه آلمان در دهمین روز از اعتراضات سراسری مردم ایران، خواستار اعمال تحریمهایی علیه مقامهای جمهوری اسلامی بهدلیل سرکوب اعتراضات شد.
اما در تاریخ ۴ مهر ماه ۱۴۰۱، روزنامه لیبراسیون، چاپ فرانسه، صفحه اول را به اعتراض های مردم ایران اختصاص داد. علاوه براین، روزنامه بریتانیایی تایمز با انتشار یک کاریکاتور نوشت: این بزرگترین تظاهرات علیه حجاب در تاریخ معاصر است.
در خارج از ایران نیز، راجر واترز، خواننده، اریک دانیل پیر کانتونا، فوتبالیست، بازیگر، کارگردان اهل فرانسه، الکساندر ایگوریویچ ریباک، ویولنیست، خواننده، آهنگساز و بازیگر، بلاروسی-نروژی، جاستین بیبر، خواننده پاپ کانادایی، اوا مندس، بازیگر معروف هالیوود، جسیکا چستین، بازیگر آمریکایی، گرگوری ماسوراس، عکاس مشهور یونانی، والنتینا جاچینتی، ملی پوش ایتالیایی باشگاه فوتبال زنان آ اس رم، مراد بز، خواننده ترکیه ای، خابی لیم، ایفلووئنسر، لولا استانوا، پیانیست آمریکایی، ماهسون قرمزیگل، خواننده ترکیه ای و سارا وینکالیز، بازیگر آمریکایی از جمله چهرهای خارجی بودند که به وقایع ایران واکنش نشان دادند.
شورای اروپایی با انتشار بیانیه ای از حکومت جمهوری اسلامی ایران خواست که سرکوب «خشونت آمیز» اعتراضات جاری در کشور را فورا متوقف و دسترسی شهروندان به اینترنت و گردش آزاد اطلاعات را تضمین کند.
محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور پیشین ایران نیز در مصاحبه ای گفت:”چیزی که به اجبار باشد مخرب است، از مردم نظرخواهی کنید.”
در تاریخ ۳۱ شهریور ماه ۱۴۰۱، سازمان عفو بین الملل نیز با انتشار بیانیه ای، مقابله با سرکوب مرگبار اعتراضات به جانباختن مهسا امینی را نیازمند اقدام فوری جهانی دانست.
رها بحرینی، کارشناس و مسئول امور ایران در سازمان عفو بین الملل در تشریح این بیانیه اعلام کرد:”موج حمایت و هم دلی در سطح جهان نسبت به مرگ هولناک مهسا امینی باید با اقدامات جدی بین المللی پیگیری بشود. تا یک ساز و کار تحقیقاتی توسط شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد تاسیس بشه و تشکیل چنین سازوکاری برای پایان دادن به چرخه خشونت و خونریزی در ایران ضروری است.
این کارشناس حقوق بشر در امور ایران افزود: “مقامات جمهوری اسلامی دست خودشان را برای کشتن، مجروح کردن معترضان و عابران حاضر در صحنه ادامه بدهند. چون تا به امروز هیچ یک از نیروهای امنیتی که به معترضان شلیک کرده و باعث مرگ معترضان شدند پاسخگو نگه داشته نشدند. سازمان عفو بین الملل، از سران کشورها خواسته که از درخواست جامعه حقوق بشری برای تاسیس یک سازوکار تحقیقاتی حمایت بکنند و یک پیام روشن و محکم را به مقامات جمهوری اسلامی ایران بفرستند که جنایات آنها علیه مردن ایران بی عقوبت و بی مجازات نخواهد بود.”
همچنین در تاریخ ۱ مهر ماه ۱۴۰۱، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، انجام تحقیقات فوری، بیطرفانه، و موثر از سوی یک مقام صالح مستقل، در خصوص مرگ مهسا امینی شد و از نیروهای امنیتی ایران خواست از بکارگیری نیروی غیرضروری یا نامتناسب که همان سلاح های جنگی و شکنجه علیه معترضان خودداری کنند.
از زمان اعلام خبر جان باختن مهسا (ژینا) امینی، دختر ۲۲ ساله ای که از شهرستان سقز برای دیدار با اقوام خود به تهران سفر کرده و پس از بازداشت توسط ماموران پلیس امنیتی به بهانه نامناسب بودن حجاب بازداشت شد و پس از انتقال به بازداشتگاه پلیس امنیت در تهران جان باخت اعتراضات گسترده ای در خصوص عملکرد گشت ارشاد در شهرهای مختلف کشور در جریان است.